Într-o ediție transmisă live de Gândul, avocatul Dan Chitic a comentat hotărârea care suspendă efectele deciziei CCR privind anularea primului tur de alegeri. Acesta consideră că avem de-a face cu un moment istoric, un gest de curaj juridic, care ar putea reinstaura speranța în statul de drept. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Chitic a descris recenta decizie judecătorească drept un gest rar, care contrazice apatia și resemnarea dominante în societatea românească. În opinia sa, hotărârea care suspendă efectele unei decizii CCR reprezintă nu doar o raritate juridică, ci și un semnal de trezire civică. El a ținut să evidențieze impactul social al acestei decizii. Ea ar putea reaprinde încrederea cetățenilor în legalitate și în lupta pentru dreptate.
„O văd ca un act de curaj și demnitate ieșite din comun, aproape nespecifice pentru 90 și ceva la sută din acest popor, aș putea spune. Știu că o să-mi atrag foarte multe înjurături, dar atât curaj, atâta demnitate rar am văzut. Efectele ei din punct de vedere social, ele sunt alea la care ne așteptam. Toată lumea începe să perceapă că în România există totuși o umbră de speranță în normalitate și în drept.”, spune Dan Chitic.
Avocatul a explicat pe scurt și consecințele legale ale suspendării deciziei CCR nr. 32/2024. Potrivit lui Dan Chitic, această suspendare impune Guvernului reluarea procesului electoral de la punctul în care a fost întrerupt. Astfel, organizarea turului al doilea devine o obligație legală, cu un termen foarte clar prevăzut de legislație – maximum două săptămâni între cele două tururi.
„Acum ce se întâmplă cu hotărârea aia judecătorească? Avem, în ordinea de drept, o hotărâre judecătorească ce suspendă efectele Hotărârii 32 a CCR. 32/2024. Suspendarea efectelor hotărârii respective are ca efect imediat obligarea Guvernului la continuarea procesului electoral întrerupt de către Hotărârea 32/2024. Adică turul doi. Turul doi înapoi trebuie să fie peste maxim două săptămâni, termen dat de lege, pentru că între cele două tururi nu pot fi mai mult de două săptămâni de la această hotărâre.”, afirmă acesta.
https://www.youtube.com/watch?v=eSb71bo7_-A&ab_channel=G%C3%A2ndul