Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a discutat despre conflictul geopolitic global în care Europa, potrivit acestuia, a intrat pe cont propriu împreună cu ambițiile de federalizare și de consolidare a influenței. Invitatul a explicat că, dincolo de Ucraina, adevărata miza este cum se va repoziționa UE față de China și Statele Unite. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu afirmă că Europa nu mai este încadrabilă în logica veche a alianțelor clasice. Ea urmează un drum propriu care o pune în opoziție directă cu SUA. Mesajele care vin dinspre lideri europeni și chiar dinspre președintele Ucrainei ar semnala clar această ruptură. Europa ar vrea să se transforme într-un actor strategic cu greutate globală, chiar dacă acest lucru presupune asumarea unui conflict deschis cu partenerii transatlantici.
„Problema este următoarea, dar mie mi se pare foarte logic, eu cred că asta e direcția, sper, asta se va duce. De ce? Pentru că Europa e într-un proiect. Semnalul pe care îl dă domnul Zelenski este de fapt că Europa este într-o confruntare cu Statele Unite. Americanii probabil că au înțeles asta și acuma se gândesc cum să abordeze, pentru că de fapt chestiunea e generală, nu ține doar de Ucraina, ține de războiul comercial. Deci Europa este într-un proiect. Suntem într-un război cu Statele Unite, vrem să devenim actor important, vrem să ne federalizăm, vrem să ne întrărim și nu va exista dizidență la nivel european, pentru că vom lupta cu ei, vom lupta pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră, cum zicea vechiul proverb sovietic. Deci asta va fi. Europa și-a asumat acest război.”, spune invitatul.
Dincolo de ambițiile interne ale Uniunii Europene, Dungaciu afirmă că succesul acestui proiect depinde în mod fundamental de relația pe care Europa o va stabili cu China. Chinezii ar fi un partener indispensabil pentru ca UE să capete autonomie strategică în fața presiunii americane. Problema, susține el, este că Beijingul împreună cu Washingtonul și Moscova recunosc doar forța și autoritatea fermă. În lipsa acestora, europenii nu vor obține favoruri.
„Uniunea Europeană are o singură șansă teoretică: să se alieze cu China. Asta e marea nebunie. Nu vedeți că în ultima vreme China nu mai are marele dușman. China nu mai are aerul nimicitor pe care l-a avut. Marea problemă pentru Uniunea Europeană, dincolo de aspirații și de visele pe care le are, vise de mărire și de putere, va fi relația cu China. Ce relație va avea Uniunea Europeană cu China în așa fel încât să fie convingătoare pentru chinezi. Pentru că chinezii, dacă au ceva în comun cu americanii și în oarecare măsură cu rușii, este că simt puterea. Ei sunt puternici, simt putere, simt forța, simt bătălia.”, declară Dungaciu.
https://www.youtube.com/watch?v=PGBVI0ausRI&ab_channel=G%C3%A2ndul