Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, consideră că Statele Unite își vor impune rapid strategia, iar negocierile pentru viitorul politic al Ucrainei sunt deja în desfășurare. Totodată, Rusia nu are încredere în americani și nu va accepta o negociere temporară. Moscova va încerca să câștige războiul pentru a dicta termenii păcii dintr-o poziție de forță. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu susține că mulți analiști și politicieni trăiesc într-o realitate falsă. Acesta crede că lucrurile se desfășoară conform unei paradigme deja depășite. În realitate, Statele Unite vor decide direcția conflictului și vor interveni decisiv pentru a-l încheia mai repede decât se sugerează în spațiul public.
„Și lucrurile vor merge mai departe și războiul acesta se va termina mult mai repede decât am crede sau mult mai repede decât sugerează unii care încă n-au ieșit din vechea paradigmă în care au stat trei ani de zile, din păcate, și au mințit lumea. America se va duce, va seta chestiunea cu Ucraina și, pe cealaltă parte, dacă vreți, a palierului politic, discuțiile cu opoziția au început.”, afirmă Dan Dungaciu.
Potrivit lui Dungaciu, Washingtonul deja discută cu figuri politice cunoscute din Ucraina despre viitoarele alegeri. Fostul premier Iulia Timoșenko și fostul președinte Petro Poroșenko se află printre cei care negociază o nouă conducere, ce ar trebui să preia puterea după un eventual armistițiu.
„Doamna Iulia Timoșenko a fost premier, a fost foarte implicată în politică, la fel și fostul președinte Poroșenko. Negociază cu americanii viitoarele alegeri parlamentare și, ulterior, cele prezidențiale. După armistițiu, se presupune că o să fie alegeri, se schimbă puterea, se face planul pentru pace și se derulează viața politică în Ucraina, cum ar fi trebuit să se deruleze.”, explică Dungaciu.
În ciuda acestor negocieri, Rusia nu pare dispusă să oprească conflictul. Lipsa de încredere în americani este un factor esențial, iar ideea unei relații apropiate între Trump și Putin este, în viziunea lui Dungaciu, doar propagandă.
„Rușii nu au încredere în americani. Toată povestea asta cu Donald Trump și Vladimir Putin, că s-au amorezat sau mai știu eu ce, sunt prostii. Parcă Stalin și Churchill au fost prieteni când au negociat la Ialta? Rușii știu foarte bine că Donald Trump e președintele Statelor Unite, dar poate să fie un an, doi, trei sau patru. Dacă, doamne ferește, dispare sau pierde alegerile, lucrurile se schimbă.”, spune Dungaciu.
În altă ediție, Dan Dungaciu spunea că rușii vor continua războiul și europenii vor susține Ucraina. Pentru Rusia, singura strategie viabilă este câștigarea războiului, astfel încât să poată dicta termenii păcii. O negociere temporară ar fi un risc prea mare, având în vedere posibilele schimbări politice din SUA. Analiza sa indică faptul că evenimentele din Ucraina ar putea evolua rapid, în funcție de deciziile luate de marile puteri implicate.
„Rușii nu stau să negocieze pentru o perioadă de doi-trei ani, cât stă Trump la putere. Ei știu că dacă nu stabilesc termenii acum, după un posibil schimb de administrație, vor pierde tot ce au câștigat. Vor negocia ca învingători și vor seta totul, pentru că nu au altă soluție.”, conchide Dan Dungaciu.
https://www.youtube.com/watch?v=VjLHWZabWe4&ab_channel=G%C3%A2ndul