Într-o ediție transmisă live de Gândul, invitatul Dan Dungaciu a discutat despre libertatea de exprimare în contextul politic actual din România și Republica Moldova. Analistul politic a comparat cele două state cu Iranul și Federația Rusă din perspectiva tendinței de cenzură. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Este adus în discuție subiectul cenzurii și acțiunile pe care Statele Unite le-ar putea lua în această direcție. Dan Dungaciu vorbește despre faptul că, atât în România, cât și în Republica Moldova, s-ar aplica forme de cenzură. Cu toate acestea, spune el, la Chișinău se observă unele semne de reacție strategică, cum ar fi schimbarea ambasadorului Statelor Unite, care, în opinia sa, ar corespunde mai bine așteptărilor actualei administrații americane, lucru care, în România, nu s-a întâmplat.
„Prima, că americanii știu foarte bine că situația nu e cum este. Ăsta e și motivul pentru care un canal de comunicare direct nu s-a făcut și cred că nu se va face. Doi, ați menționat Republica Moldova. Săptămâna trecută am fost la Chișinău. Tocmai este publicată noua legislație privind dezinformarea și unul dintre paragrafe zicea că este periculos și o denigrare a unor instituții internaționale. Deci, dacă denigrezi instituții internaționale, ești pasibil de pedeapsă. La ce se refereau ei? Probabil că la Uniunea Europeană. Deci, s-a ajuns inclusiv la niște formulări care sunt, cum să spun, absolut halucinante. Și a treia observație, deci Republica Moldova a ajuns acum într-o situație, între noi fie vorba, nu există ambasador american la Chișinău, iar Republica Moldova, într-un gest de disperare, își schimbă ambasadorul, de, dintre, măcar asta face. Spre deosebire de România, are o mică sclipire de inteligență strategică. Își schimbă ambasadorul pus de Alex Soros când a fost la Chișinău și își trimite un alt ambasador tocmai ca să dea măcar un semnal. România nici măcar semnalul nu-l dă. Deci legislația din Republica Moldova este devastatoare din punctul ăsta de vedere. Și în al treilea rând, domnule Tucă, hai să ne uităm pragmatic. Niciun stat, toate statele occidentale care s-au dezvoltat în lumea asta, începând cu America, sunt state bazate pe ideea de libertate de exprimare.”
De asemnea, Dungaciu compară sistemele din România și Republica Moldova cu cele din state cu guvernare autoritară. Analistul spune că educația pe care o primim în școală, bazată pe spiritul democratic și gândirea critică, este acum pusă în pericol de politicile publice.
„Dacă vă uitați, Iranul, Federația Rusă sunt în altă logică. Domnule, nu te poți dezvolta așa. Tu anihilezi toată energetica aia socială, pentru că pe noi ce ne învață la școală? Spiritul critic. Păi, domnule, te învață la școală valoarea fundamentală a curiculei occidentale, e spiritul critic. Să gândești cu mintea ta, să gândești, să te uiți pe toate părțile, să n-ai încredere în ce spune guvernul, că asta înseamnă câine de pază al democrației. De ce-l mai înveți la școală, Doamne, să gândească critic dacă tu îi spui ce să citească? Pentru că asta este ca dilema, mă rog, otomanilor în fața bibliotecii din Alexandria, dacă biblioteca asta spune ce zice Coranul, inutilă. Dacă spune ce nu spune Coranul, este periculoasă. Ardeți-o, în orice caz. Păi ce, noi avem deja Coranul. Care Coran? Coranul e guvernul și declarațiile guvernului. De ce mă induci în spiritul occidental să am gândire critică, să mă uit la realitate din mai multe părți și să am o suspiciune pozitivă și lucrătoare față de guvernul meu? Că de-aia mă chemi să votez, nu? De-aia sunt cetățean, vorba lui Caragiale. Nu-mi place ce face guvernul. Deci noi avem Coranul, avem Iranul, ca să nu spun Federația Rusă construită în România. Un regim bazat pe ne-libertatea de exprimare este Iranul sau Federația Rusă, și noi luptăm cu astea. Adică noi luptăm cu Federația Rusă, dar năzuim să fim ca ei.”