Într-o ediție transmisă live de Gândul, realizatorul TV Ionuț Cristache și analistul politic H.D. Hartmann au criticat strategia electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale a candidatului George Simion, strategie care, spun aceștia, i-a adus liderului AUR înfrângerea. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Ionuț Cristache începe prin a face o comparație între strategia taberei proeuropene și cea a taberei suveraniste. Nicușor Dan a ales să meargă spre ceea ce el a numit nehotărâții, cei care se aflau, poate, la mijlocul spectrului politic sau care nu fuseseră încă convinși de niciun candidat. Pe de cealaltă parte, George Simion a ales să meargă spre diaspora, care, spune invitatul, era deja convinsă încă din primul tur. Cu atât mai mult, Cristache pune accentul pe lipsa de vizibilitate și de comunicare în spațiile media românești a liderului AUR, spre deosebire de Nicușor Dan, care s-a prezentat la toate dezbaterile și la toate televiziunile la care a fost invitat.
„Ei și-au anunțat strategia încă din prima oră, dacă vă aduceți aminte. Cătălin Predoiu, luni dimineața, după primul tur, a ieșit pe treptele din Modrogan și a zis, mergem țintit spre nehotărâți. Da, păi și asta au făcut. Cu strategie, cu instrumente de tot felul, pe direcția aia s-au dus. Uitați-vă, în paralel, în ce zonă s-a dus Simion. A neglijat total publicul din țară, a neglijat total dezbaterile, a neglijat total dialogul cu televiziunile sau cu medii prietenoase ori, dacă nu prietenoase, măcar rezonabile, care să nu fie împotriva lui. Și s-a concentrat total pe o diasporă pe care, îmi pare rău să spun, dar o aveam în buzunar”, spune Cristache.
H.D. Hartmann aprobă spusele lui Cristache, menționând faptul că Nicușor Dan s-a concentrat exact acolo unde era necesar, adică în România. Analistul politic mai aduce în discuție o nouă ipoteză, aceea potrivit căreia, crede el, afirmațiile vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, la adresa lui Victor Ponta au îndepărtat o mare parte din electoratul centrist.
„Pe când Nicușor Dan nu avea votul României în buzunar și s-a concentrat pe el, în România, și uite că a început să-l câștige. Problema e alta, pe care eu o văd. Primul semnal major de, să spunem așa, de neînțelegere a situației electorale a fost atacul lui Lulea împotriva lui Ponta. Dacă vă amintiți, totuși, Ponta a făcut 1,3 milioane de voturi. Ăia, părerea mea este că sunt centriști. Aici, prietenul nostru Dan Dungaciu ne poate spune mai multe, dar eu cred că ăia erau, să zicem, naționaliști, dar centriști, nu erau de extreme. Nu erau nici Nicușoriștii, nici Georgiștii. Pe ăia, atacul lui Lulea, să știți, i-a îndepărtat major. Sunt, totuși, 1,3 milioane de voturi”, remarcă Hartmann.
Ionuț Cristache spune că, chiar s-a putut remarca în timpul campaniei pentru turul doi, o oarecare aroganță în tabăra suveranistă, dată fiind abordarea lor individualistă. Acesta face o comparație cu situația de la alegerile pentru Primăria Capitalei, când Gabriela Firea a pierdut în fața lui Nicușor Dan, dar, extrapolat, spune el, având în vedere caracterul decisiv al acestor alegeri.
„Eu am simțit și un soi de aroganță în echipa Simion-Georgescu. Lasă că valul nostru va mătura tot, n-avem nevoie de voturile nimănui, n-avem nevoie de dialog cu nimeni, n-avem nevoie de acord cu nimeni, putem și singuri. Doar că, acum, armele împotriva cărora lupta cuplul ăsta erau cu mult mai puternice, evident, pe steroizi, față de ce a avut Firea la Capitală. Pentru că lucrurile au fost tranșate de o manieră capitală, viață sau moarte, întuneric-lumină. Nu puteai să nu-ți faci aliați. Un minim, o minimă ariergardă pe care s-o trimiți.”