VIDEO | Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Toate alegerile sunt decisive. Mobilizarea la vot este foarte mare”

Publicat: 10/11/2022, 07:00

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că Trump a ieșit președinte cu un număr de voturi incredibil de mare. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Valul roșu era o prezumție. Un val roșu care era probabil evocat inclusiv din rațiuni electorale de republicani. De ce nu s-a întâmplat acel val? Sigur că aici pot fi invocate inclusiv acele tipuri de argumente, dar nu am sentimentul că e singurul element.

Cel mai important element și care ar trebui ne dea de gândit este America rămâne în acest moment extrem de polarizată. Așa cum s-a întâmplat și la ultimele alegeri, când Trump a reușit să mobilizeze cel mai mare număr de electori, dar a fost învins de Biden, care a mobilizat și el un număr și mai mare de electori.

Din punctul acesta de vedere, America este extrem de divizată. Polarizarea asta face că alegerile de la mijlocul mandatului, care în tradiția americană sunt câștigate de partidele de opoziție, cu două excepții, partidele care aveau președintele pierdeau locuri în Senat sau în Cameră.

De ce? Pentru în tradiția americană, după ce ai câștigat președintele și ți-ai consumat energia enormă pui un președinte și un șef de Guvern în același timp, după 2 ani de zile, sigur faci câțiva pași înapoi.

Niciun președinte din lumea asta, niciun șef de Guvern nu-și duce mandatul, nu-și îndeplinește toate promisiunile electorale. Aceasta este explicația pentru care cam toți pierd.

Toate alegerile sunt decisive, de fiecare dată. Mobilizarea este atât de mare încât oamenii ies la vot, nu neapărat pentru ce spune un candidat ci pentru ca celălalt nu câștige. Este un vot negativ pentru ca cealaltă tabără să nu câștige.

Suntem acum la sfârșitul zilei în România și încă nu știm ce se va întâmpla la Senat. Încrâncenarea aceasta pe care o vedem cred este, în primul rând, factorul explicativ pentru această mobilizare la vot.

Donald Trump a scris, ca zic așa, o invitație în istorie a unei clase sau unei categorii de populații despre care nu vorbea nimeni. Trump a ieșit președinte cu un număr de voturi incredibil de mare. Joe Biden reușește să strângă milioane de voturi mai mult decât Barack Obama.

De ce face asta? Pentru mobilizarea anti-Trump a fost la fel de mare precum mobilizarea pro-Trump. Aceasta e explicația pentru care din ce în ce mai multă lume participă la vot”, a spus Dan Dungaciu.

Emisiune o puteti urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase