VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea: „Discuția principală trebuie să fie despre învățare și abia după aceea să facem tot felul de scheme de evaluare. Elitele care ne conduc nu sunt rezolutive, ci extractive”

Publicat: 23/07/2022, 01:45

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a afirmat că, în sistemul nostru de învățământ, accentul ar trebui pus pe învățare, și nu pe evaluare. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că lecțiile celor mai buni profesori din țară ar trebui înregistrate și oferite drept model și cadrelor didactice mai slab pregătite.

Înainte de a evalua un copil, trebuie ne asigurăm el a învățat. Discuția principală trebuie fie despre învățare, de a-l ajuta învețe și abia după aceea să facem noi tot felul de scheme de evaluare. Și, atunci, principala diferență dintre copii este dată – nu de mintea lor, mintea lor, din punct de vedere neurococnitiv, e aceeași, și dacă se nasc la țară, și dacă se nasc în buricul Bucureștiului – diferența majoră este făcută de calitatea cadrului didactic, cine e în fața lor, ce le predă, cum le predă.

Am spus, de zece ani de zile, important este ne centrăm pe învățare, nu pe evaluare, și cei mai buni profesori din această țară trebuie selectați. Lecțiile lor trebuie înregistrate – toate lecțiile, de la clasa I, până la clasa a XII-a, pentru toate materiile. Aceste lecții înregistrate pot fi, apoi, combinate cu texte, cu exemple, contra-exemple, tips-uri, tot fel de lucruri și ai un obiect multimedia, o lecție multimedia, făcută de cei mai bun profesori.

Aceste lecții le pui pe o platformă și, atunci, și eu, un copil de la țară care are un profesor slab, pot accesez acea lecție a celui mai bun profesor,de câte ori doresc, până când o înțeleg. Și părintele meu, care stă lângă mine, poate s-o vadă, inclusiv profesorul care este la mine la țară poate fie motivat predea mai bine, pentru știe eu îl voi compara cu profesorul respectiv sau îl voi ocoli și voi spune că nu interesează”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că elitele care ne conduc nu sunt rezolutive, axate pe a rezolva probleme, ci extractive, bazate pe selectarea unor oportunități pentru propriul beneficiu.

„Din păcate, în această țară, elitele care conduc nu sunt elite rezolutive, sunt elite extractive. Mai concret, dacă cineva e pus pe o poziție publică, de înaltă responsabilitate, din păcate, principalul obiectiv nu este rezolve problemele din sistem – asta înseamnă o elită rezolutivă – ‘Am venit pe poziția asta ca rezolv niște probleme’. Dimpotrivă, principala atitudine este extractivă – ‘Am venit pe poziția asta ca extrag resursele care există în domeniul acesta, pentru grupurile care sunt în spatele meu’. Ce înseamnă resurse?

Bani, contractele publice din domeniul respectiv, job-uri – adică luăm posturile vacante sau le vacantăm, îi dăm afară pe ai lor și îi angajăm pe ai noștri – resurse, oportunități etc. Și, atunci, dacă asta este abordarea, dacă asta este cultura politică, una extractivă, nu rezolutivă, bineînțeles nu se rezolvă probleme sistemului, chiar dacă e atât de simplu se rezolve. Sunt câțiva oameni care vor rezolve probleme. Din păcate, ceilalți extrag”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu