Prima pagină » Emisiuni » Răzvan Constantinescu, despre cazul Rareș Ion: „Cel mai probabil, cineva a SEMNAT pentru el”

Răzvan Constantinescu, despre cazul Rareș Ion: „Cel mai probabil, cineva a SEMNAT pentru el”

Invitat în emisiunea Dan Diaconescu Direct, medicul Răzvan Constantinescu a comentat cazul tânărului Rareș Ion, decedat recent după ce a fost externat din spital și a tras un semnal de alarmă privind abuzurile din sistemul sanitar. El a făcut o paralelă cu internările forțate din perioada pandemiei, pe care le consideră neconstituționale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Dan Diaconescu.

Referindu-se la modul în care Rareș a fost externat la doar câteva ore de la prezentarea la spital, Constantinescu a explicat că semnarea unei externări la cerere este o practică legală, dar frecvent neînțeleasă de public. El a făcut legătura cu ceea ce numește „abominațiile din 2020”, când pacienții erau ținuți în spitale împotriva voinței lor, deși nu prezentau simptome grave.

„Să știe telespectatorii: în afara unor cazuri foarte rare, speciale, de psihiatrie, medicii nu au dreptul să țină un pacient internat împotriva dorinței lui. Adică are infarct, îi spui: «Nu pleca, e nevoie de perfuziile astea, să te ținem în viață», nu, dacă el spune «nu», n-ai cum să-l ții. Iată, pun în altă lumină acum abominațiile din anul 2020, când pacienții erau internați cu forța, ei fiind, în marea lor majoritate, cică asimptomatici. A fost o încălcare a legislației și a Constituției.”

Spitalizările de trei zile: între interes economic și imaginea instituțională

Medicul a evidențiat o altă disfuncție a sistemului sanitar: spitalele sunt motivate financiar să mențină pacienții internați cel puțin trei zile, pentru ca tratamentele să fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În același timp, managerii urmăresc și reducerea duratei medii de spitalizare, ceea ce duce la compromisuri în practica medicală.

„Pentru că, să știți, o internare care e mai scurtă de 3 zile nu este decontată de Casa de Asigurări. De aceea, doctorii fac tot posibilul – chiar dacă au rezolvat în 2 zile – să țină pacientul trei. […] Nu cât mai mult, să fie doar 3 zile. Invers: cât mai puțin, dacă s-ar putea. Pentru că un indiciu de performanță este media de spitalizare – trebuie să fie cât mai mică.”

Externarea lui Rareș, probabil semnată la cerere

Referindu-se strict la cazul lui Rareș Ion, medicul a explicat că, cel mai probabil, tânărul a fost externat la cerere, pe baza semnăturii proprii sau a unui aparținător. El a subliniat că această variantă este des întâlnită și legală, dar poate crea confuzie în spațiul public.

„Lumea ar putea crede: «Domnule, cum i-au dat drumul lui Rareș după 11 ore din spital?». A vrut el, probabil a semnat, pe semnătură… sau pe a mamei sale. Deci el era major, avea 20 de ani. […] Eu cred, cel mai probabil, că cineva a semnat pentru el.”

https://youtu.be/kJZcXMfR4jc

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe un post de redactor, iar ulterior a lucrat ca specialist în comunicare. Înainte ... vezi toate articolele

Citește și