VIDEO | Stelian Bujduveanu: „Trebuie să existe reguli clare în folosirea trotinetelor în Municipiul București. Pentru foarte mulți, este o alternativă la mașină și încurajez comportamentul acesta, să treci la un transport electric”

Publicat: 21/09/2022, 00:17
Actualizat: 21/09/2022, 00:17

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu, realizată de publicistul și scriitorul Ion Cristoiu. Oficialul a vorbit despre trotinetele electrice, precizând că „trebuie să existe reguli clare în folosirea trotinetelor în Municipiul București”, în contextul în care „un oraș scăpat de sub control trebuie să fie ordonat”.

În primul rând, am avut discuție telefonică și fizică cu acești patru operatori, în care i-am rugat politicos interzică accesul în parcuri. Nu se poate mergi în parcuri, cu bicicleta sau copilul, în zona în care e destinată copilului, te lovească 2-3 oameni pe o trotinetă, cazi în lac. Este în dezbatere publică, așa spune legislația. Ulterior, intră în adoptare în Consiliul General – modificare și adoptare.

Mi-am asumat, ca partid, subiecte grele. Eu înțeleg nimeni n-a vrut să-i să-i supere, în ghilimele, pe trotinetiști, dar un oraș scăpat de sub control trebuie să fie ordonat. Astăzi nu există o interdicție clară – n-ai voie în parcuri sau n-ai voie pe anumite artere de circulație”, a afirmat Stelian Bujduveanu.

Stelian Bujduveanu susține că deși există limitări de viteză în anumite zone ale Capitalei, există o întreagă dezbatere legată de puterea Poliției Locale de a amenda, în baza unei norme cu caracter legislativ.

„Viteza e preluată din legile care sunt adoptate în Parlamentul României. Sunt anumite limitări de viteză în anumite zone, pe anumite bulevarde, dar motivul pentru care am preluat în regulament este ca noi, cu propriile organe, Poliția Locală, putem dăm amenzi acolo unde sesizăm, pentru este foarte greu. Cel mai bun exemplu este atunci când se întâmplă accidente.

Am avut nenumărate telefoane în parcurile, mai ales din Municipiul București, unde oamenii s-au dus cu diferite alte treburi decât fie loviți de o trotinetă și s-au trezit loviți de o trotinetă și de acolo începe dezbaterea. Poate Poliția Locală amendeze, în baza unei norme cu caracter legislativ, la putere de lege? Nu poate în toate situațiile, trebuie îi dai competențe în această situație și atunci vine regulamentul care clarifice.

Ce înțelegere am avut – și le mulțumesc, pe această cale, operatorilor mari – au fost dispuși ne pună la dispoziție datele macro cu mobilitatea trotinetelor, pentru a putea le introducem în sistemul nostru de trafic, să vedem exact dacă se suprapune transportul public de suprafață cu trotineta. Dacă eu știu de la stația X la stația Y sunt foarte multe trotinete care sunt utilizate pentru a schimba douămijloace de transport în comun – asta ne va ajuta pe noi în crearea unui model de trafic în București”, a precizat Stelian Bujduveanu.

Cu toate acestea, viceprimarul Capitalei a precizat că încurajează inițiativa oamenilor de a trece de la mașină, la un transport electric.

„Pentru foarte mulți, este o alternativă la mașină și încurajez comportamentul acesta, treci la un transport electric – o încarci la birou, o încarci acasă, ți-o iei în spate. Sunt și categoriile de oameni care știu în proximitatea casei – se uită pe acele aplicații –găsesc trotineta și atunci când pleacă la birou, la muncă, la școală, o folosește ca mijloc alternativ. Este bine-venit atâta timp cât respectăm regulile de circulație și regulile și unde le lăsăm și cum le lăsăm.

Există limitări în anumite trotuare, cu anumite dimensiuni. Spre exemplu, trebuie avem mai mult de un metrudeschidere trotuarul și atunci când vrei le parchezi, nu mai lași loc de trecere. Pe bulevardele mari nu pot funcționa, n-o poată să funcționeze, cum nici astăzi nu pot, te oprește Poliția Rutieră. Au fost orașe în lume care au interzis trotinetele, care au ajuns la o saturație, pentru încurcă foarte mult trafic.

Pentru a nu ajunge în situația aceea, eu cred o reglementare din timp și o indicare exactă unde poți să le lași, cum poți să le lași și cum le folosești poate duce la un echilibru între trotinetă, bicicletă și autoturism și mijloc transport în comun”, a menționat Stelian Bujduveanu.

Emisiunea săptămânală va fi difuzată LIVE pe gandul.ro, pe pagina de Facebook și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației, în fiecare marți, la ora 21.00.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna