VIDEO | Victor Alistar, despre sesizarea ÎCCJ asupra CCR: „Aspectele privind procedura penală sunt la nivelul statelor membre, deci nu intră în compentența de reglementare a Uniunii”

Publicat: 13/06/2022, 23:24
Actualizat: 13/06/2022, 23:30

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a sesizat Curtea Constituțională a României referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că după această decizie a CCR, va exista tendința ca judecătorii să invoce anumite principii ale CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene).

„Discutăm de o normă de procedură penală. Este prevăzut în mod expres că aspectele privind procedura penală sunt la nivelul statelor membre, deci nu intră în compentența de reglementare a Uniunii, deci nu poate intra nici în competența de interpretare a CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) și nu există cum să te legi, așa cum s-au legat în celelalte. Cum era bancul acela, că ‘mutăm mortul pe Academiei’. În cazul de față, n-am cum să-l mut pe Academiei, că e într-o altă localitate. Numai în materia cooperării judiciare internaționale, unde există o serie întreagă de regulamente ale Uniunii – cooperare pentru criminalitatea transfrontalieră, cum ar fi spre exemplu, cu fraudarea instrumentelor electronice bancare – există elemente ale Uniunii, dar numai pe acea bucată, unde Uniunea nu a reglementat, pentru că nu avea competență.

În procedura generală penală n-ai cum să reglementezi. De aceea, ele sunt regulamente, și nu directive. Avem și unele directive, dar astea se referă, în special, la securitatea Uniunii și avem regulamentele financiare, cu protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, avem și parchetul european, însă pe această materie, este competența statului membru”, a afirmat Victor Alistar.

De asemenea, Victor Alistar e vorbit și despre modificarea legilor securității naționale. Deși consideră că acest aspect este necesar, membrul CSM din partea securității civile a precizat că modalitatea prin care se face această modificare „este una absolut periculoasă”.

„Modalitatea prin care se face această modificare pe drafturi este una absolut periculoasă, pentru că poți, în numele unui scop nobil, să deturnezi complet instituții și mecanisme. Spre exemplu, din nou să ne întoarcem la o formă evoluată a Direcției 5 a Securității, Direcția Cercetării Penale a Securității. Cum, după ce ai decis de Curtea Constituțională, să vii cu pretenția de a putea să realizezi în continuare acte de cercetare penală. Eu cred, totuși, că justiția trebuie să rămână civilă, nu militarizată. Că dacă e militarizată, ne întoarcem în perioada totalitarismului”, a precizat Victor Alistar.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului