Afaceristul Umbrărescu, luat în vizor la Bruxelles? Miza URIAȘĂ din spatele „ajustării prețurilor” la contractele cu CNAIR: „L-au reclamat!”

Afaceristul Umbrărescu, luat în vizor la Bruxelles? Miza URIAȘĂ din spatele „ajustării prețurilor” la contractele cu CNAIR: „L-au reclamat!”
Publicat: 20/02/2024, 07:00

Afaceristul Dorinel Umbrărescu, șeful grupului de firme UMB, care deține în portofoliu contracte impresionante legate de construirea autostrăzilor din România, are afaceri de peste 1 miliard de euro și înregistrează, în fiecare an, profituri uriașe. Contractele câștigate, pe bandă rulantă, cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) l-au transformat pe Umbrărescu într-un lider la acest capitol, însă informații de ultimă oră arată că omul de afaceri a intrat în vizorul oficialilor de la Bruxelles, motivul fiind acela că nu și-ar plăti subcontractorii și ar ”trage” profit din ajustările de prețuri ale contractelor.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – prin Direcția Generală Program European Transport – a trimis către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o solicitare-surpriză referitoare la ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică.

Informațiile solicitate trebuie transmise „cu celeritate”, termenul-limită fiind data de 20 februarie 2024, „pentru evitarea riscurilor unor blocaje în realizarea obiectivelor de investiții de prioritate în domeniul infrastructurii rutiere care urmare a inițierii unor potențiale litigii între subcontractanți și antreprenorii care asigură executarea proiectelor respective, precum și pentru verificarea modului ăîn care întreg cadrul legal european și național este interpretat și aplicat de către subiecții contractelor de achiziție publică (autoritate contractantă, antreprenor, subcontractant etc.), astfel încât implementarea să nu fie afectată din cauze care s-ar putea circumscrie și altor ramuri de drept, nu doar celor specifice litigiilor între profesioniști”.

Adresă CNAIR către antreprenori (1)

Cum se ”pierd” indexările pe drumul dintre Antreprenor și Subcontractor

Surse Gândul din domeniul infrastructurii rutiere avertizează că această solicitare îl vizează și pe afaceristul Umbrărescu – campion al contractelor cu CNAIR -, acesta fiind pus „sub lupă” la Bruxelles după ce ar fi fost reclamat de unii dintre subcontractorii săi.

În spatele exprimărilor „aride”, datorate specificului tehnic al speței, lucrurile sunt foarte simple. Acesta contracte de infrastructură rutieră încheiate de CNAIR cu diferiți antreprenori – printre care și firmele din trustul UMB, deținut de afaceristul Dorinel Umbrărescu – apare și o a treia ramificație, respectiv subcontractorii angajați de contractori pentru realizarea lucrărilor, pe diferite porțiuni.

Atunci când au loc ajustări de prețuri – făcute de CNAIR, în calitate de beneficiar (ținînd cont de anumiți parametri) – o parte din aceste indexări (și este vorba despre fonduri publice) trebuie să ajungă, conform legii, și la subcontractori. Însă aici apare o problemă extrem de serioasă, fiindcă există acuzații conform cărora această prevedere nu este respectată.

„De fapt, în spatele acestei solicitări venite de la Direcția Generală Program European Transport se află un mare semn de întrebare la care Dorinel Umbrărescu va trebui să răspundă.

Omul de afaceri a fost reclamat de unii dintre subcontractori, motivul fiind acela că nu ar achita indexările la subcontractori și, foarte grav, păstrează el diferențele”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

CNAIR pune presiune pe antreprenorii care au încheiat contracte: „Destinația fondurilor publice, provenite din ajustările de preț acordate în temeiul legii, nu este respectată”

În urma solicitării primite de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii  – prin Direcția Generală Program European Transport -, CNAIR îi avertizează pe antreprenori că, până la data-limită, trebuie să funizeze toate informațiile solicitate, sub formă tabelară, și că aceștia dețin „întreaga responsabilitate” în ceea ce privește „realitatea informațiilor” transmise către autorități.

Totodată, CNAIR reamintește antreprenorilor care beneficiază de serviciile unor subcontractori în cadrul acestor contracte de infrastructură rutieră și ce se întâmplă atunci când ajustarea de preț nu se reflectă și în sumele achitate de Antreprenorii Generali către Subantreprenori.

„În măsura în care, în cazul lucrărilor executate prin Subantreprenori (n.red. – subcontractori), ajustarea de preț nu se reflectă și în sumele achitate de Antreprenorii Generali către Subantreprenori, Beneficiarul (n.red. – CNAIR) poate fi îndreptățit să considere fie că Antreprenorii Generali nu au făcut dovada în mod coresponzător a condițiilor de imprevizibilitate, fie nu și-au îndeplinit obligațiile de plată față de Subantreprenori, iar în aceste ipoteze, destinația fondurilor publice, provenite din ajutările de preț acordate în temeiul legii, nu este respectată”, a transmis CNAIR tuturor Antreprenorilor Generali.

Adresă CNAIR către antreprenori (2)

Turcii MAKYOL „i-au suflat” lui Dorinel Umbrărescu un contract de 2 miliarde euro

Turcii de la compania MAKYOL „i-au suflat” lui Dorinel Umbrărescu contractul pentru segmentul cu tunelul Meseș al Autostrăzii Transilvania.

Asocierea MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Leader),OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. a îndeplinit cel mai mare punctaj, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul. Astfel, această asociere a câștigat contractul de proiectare și execuție a unui segment din Autostrada Transilvania care include și Tunelul Meseș, lung de aproape trei kilometri.

Este vorba de contractul „Proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău”, care are o valoare maximă la  8.847.104.999 de lei, fără TVA.

Astfel, compania turcă, aflată pe locul secund în topul celor mai mari constructori de autostrăzi și drumuri expres din România „bate” în această cursă familia Umbrărescu, mai exact firma UMB, din fruntea clasamentului, atât din punctul de vedere al kilometrilor contractați, dar și a sumelor din spatele contractelor, așa cum arată datele agregate de Asociația Pro Infrastructura. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

VIDEO | Ministerul Transporturilor a semnat încă trei contracte pentru construcția a 68 de km de autostradă în zona Transilvaniei

Makyol ar putea construi integral Autostrada Sibiu-Făgăraș. După UMB și WeBuild, compania din Turcia devine al treilea constructor important

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...