VIDEO | Ministerul Transporturilor a semnat încă trei contracte pentru construcția a 68 de km de autostradă în zona Transilvaniei

Publicat: 24/11/2023, 13:55
Actualizat: 24/11/2023, 16:23

Trei noi contracte au fost semnate vineri la Ministerul Transporturilor, în prezența ministrului Sorin Grindeanu și a șefului CNAIR, Cristian Pistol. Vorbim de tronsoanele 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu – Făgăraș și de secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, cele 3 contracte semnate vineri au o valoare însumată de 4,31 miliarde de lei (fără TVA) și sunt finanțate prin Programul Transport (PT).

Suma totală a acestor trei proiecte e destul de mare. Cea de la Surplacu de Barcău e undeva aproape de 900 de milioane…. celelalte două sunt de 1,8-1,9 miliarde și 1,5 miliarde fără TVA, a precizat Sorin Grindeanu într-o conferință de presă la Ministerul Transporturilor.

Primul contract semnat este cel pentru proiectarea și execuția secțiunii dintre Suplacu de Barcău – Chiribiș, cu o lungime totală de 26,35 km și care este parte a Autostrăzii Transilvania. Lotul va fi construit antreprenorul român, Construcții Erbașu SA, care trebuie să finalizeze proiectarea și execuția acestei secțiuni din autostrada Transilvania în maximum doi ani de la emiterea ordinului de începere.

Constructorul român are la dispoziție 884,12 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare, 18 luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe această secțiune de autostradă, a precizat Grindeanu.

„În cadrul acestui contract este prevăzută și construcția a 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte”, precizează șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Două noi contracte pe Autostrada Sibiu-Făgăraș

Celelalte doua contractele semnate astăzi vizează construcția a două tronsoane ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (secțiunea A13), astfel:

1. Tronsonul 1 (Boița – Avrig – Mârșa) are o lungime de 14,25 km și o valoare de 1,89 miliarde lei (fără TVA) și va asigura descărcarea în Autostrada Sibiu-Pitești (A1).

2. Tronsonul 2 (Mârșa – Arpașu de Jos) are o lungime de 19,92 km și o valoare de 1,54 miliarde de lei (fără TVA).

Potrivit directorului CNAIR, „proiectarea și construcția celor 68,04 km de autostradă dintre Sibiu și Făgăraș a fost atribuită antreprenorului turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS, care are la dispoziție 12 luni pentru proiectarea și 36 de luni pentru execuția lucrărilor de construcție a acestei autostrăzi.

Grindeanu a mai precizat că „până la finalul anului 2027, conform termenelor contractuale, trebuie să fie puși în circulație toți cei 68,04 km ai autostrăzii Sibiu -Făgăraș”.

Grindeanu: Nu există facturi neplătite la CNAIR

De asemenea, ministrul Transporturilor a dat asigurări și în ce privește finanțarea proiectelor din infrastructura rutieră. Acesta a precizat că în momentul de față nu există plăți sau facturi restante la CNAIR.

„Nu există nicio factură întârziată la Ministerul Transporturilor. Dl. Cristian Pristol stă la dispoziție cu toată situația. Am văzut erau îngrijorați unii care repet tot timpul nu sunt plătite (n.r. facturile). Nu este niciuna, nici o singură factură ieșită din termen la Ministerul Transporturilor. Și nici nu va fi, pentru că există toate alocările bugetare. Dacă aceste alocări bugetare se apropie de final, știm să strigăm în Guvern astfel încât să fie finanțate aceste lucrări”, a conchis Sorin Grindeanu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce spun sindicaliștii din educație, după consultările de la Guvern: Nu excludem o grevă/ Se vor găsi bani pentru profesori

ORA 13.00 – Biroul Permanent al Senatului discută solicitarea DNA privind ridicarea imunității lui Florin Cîțu/ Care e procedura

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...