„Băieții deștepți” din Energie, prinși pe picior greșit. Afaceristul Macovei, dat pe mâna DNA de directorul care a REFUZAT o mită de aproape 500.000 €

„Băieții deștepți” din Energie, prinși pe picior greșit. Afaceristul Macovei, dat pe mâna DNA de directorul care a REFUZAT o mită de aproape 500.000 €
Publicat: 13/02/2024, 11:35
Actualizat: 13/02/2024, 11:36

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au „lovit”, recent, în zona controlată de marile companii energetice. Este vorba despre un mega-dosar în care, până la acest moment, patru persoane – doi funcționari publici și doi intermediari – sunt acuzate că ar fi săvârșit fapte de dare de mită și trafic de influență, scopul final fiind trucarea unor licitații la care au participat câteva companii energetice.

„Băieții deștepți” din Energie joacă tare, încearcă să manipuleze piața, fac tranzacții suspecte în doar câteva secunde și aruncă pe masă șpăgi de sute de mii de euro, numai că scenariul a luat, de data aceasta, o turnură cu totul neașteptată, iar „păpușarii” s-au trezit prinși pe picior greșit.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție ar fi beneficiat, în timpul derulării acestei anchete spectaculoase, de ajutorul esențial al unuia dintre directorii unei companii energetice naționale care este menționată în acest mega-dosar, iar Gândul prezintă noi informații în exclusivitate.

Prin intermediul directorului respectiv, DNA a reușit să „spargă” sistemul de protecție al acestei afaceri, să pătrundă în culise și să alcătuiască, punct cu punct, un traseu uluitor al faptelor penale de care sunt acuzate cele patru persoane.

Potrivit DNA, încă din luna iulie a anului 2023 ar fi fost depus un denunț, iar autorul ar fi fost chiar directorul unei mari companii energetice. În dosar se vorbește despre Compania Energetică Rovinari și societatea națională Complexul Energetic Oltenia.

Intermediarii șpăgilor impresionante au ajuns în fața judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă, iar martorul-cheie a dezvăluit că două persoane i-au solicitat „să își încalce atribuțiile de serviciu”.

Martorului-cheie i s-a promis că va fi menținut în funcția de director dacă oferă „sprijin”

În fața anchetatorilor DNA, martorul-cheie a făcut dezvăluiri senzaționale și a povestit că omul de afaceri Ion Macovei – considerat de procurorii DNA unul dintre intermediarii șpăgilor, arestat preventiv – l-a abordat, la un moment dat, pentru o „discuție” cu bătaie lungă.

Alături de Macovei, un alt intermediar – Ion Eugen Petru – a susținut că martorul-cheie are o poziție foarte importantă în scenariul creionat de „băieții deștepți din Energie” și ar putea să o păstreze. Numai că, pentru asta, trebuia să respecte „traseul” indicat.

În mega-dosarul întocmit de DNA se arată că intermediarul ar fi mers personal la sediul societății energetice pentru a-l întâlni pe director – martorul-cheie în aceast6ă anchetă de proporții -, numai că, inițial, nu a reușit să îl întâlnească. În consecință, și-a lăsat numărul de contact, iar cei doi au reușit, astfel, să ia legătura.

Discuția care a urmat a fost tranșantă, iar directorului care a făcut denunțul la DNA i s-a transmis că două societăți comerciale – care aveau relații contractuale cu compania energetică în conducerea căreia se afla – aveau nevoie de ajutorul său pentru „urgentarea unor plăți”.

În schimbul acestui ajutor, martorul-cheie urma să fie sprijinit pentru a rămâne pe funcția de director.

„Astfel și după acest moment, Ion Macovei a continuat atât să promită martorului că își va folosi influența pentru ca acesta să fie menținut în funcția de conducere deținută, cât și să solicite în schimb urgentarea plăților facturilor emise către compania energetică de societatea TECHNO MONTAJ SRL și societatea ENERGO MONTAJ SA, încheierea de contracte noi cu aceasta din urmă, precum și modificarea termenilor contractului încheiat între compania energetică și scoietatea ENERGO MONTAJ S.A. privind obligația de livrare a unui echipament tehnic”, se precizează în dosar.

„Băieții deștepți din Energie” nu se uită la bani și plusează!

Numai că scenariul s-a dezvoltat, încetul cu încetul, promisiunea de menținere în funcție a dirctorului, în cazul în care acesta ar fi „susținut” cererile intermediarilor, fiind completată cu una financiară.

„Totodată, este de precizat că, în timp, evenimentele au evoluat, ajungându-se ca Ion Macovei să-și diversifice atât promisiunile, cât și solicitările adresate, în schimb, martorului, totul culminând cu promiterea și remiterea, în mai multor rânduri, a unor sume de bani în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu”, se mai arată în dosarul care a ajuns pe masa judecătorilor și din care Gândul prezintă informații în exclusivitate.

În timpul uneia dintre discuțiile purtate între martorul-cheie al DNA și „influentul” intermediar Ion Macovei, s-a ajuns și la capitolul „mită”.

Interesele erau atât de mari, pe termen lung, încât „băieții deștepți din Energie” s-au gândit că doar promisiunea menținerii în funcția de director ar fi prea puțin, așa că au plusat consistent.

Banii pentru directorul „ascultător” ar fi reprezentat câte 15% din două contracte „grele”. Un contract era de 2 milioane de euro, iar cel de-al doilea de 800.000 euro. Conform procentului promis, directorul urma să încaseze  300.000 euro din primul contract și 120.000 euro din cel de-al doilea, aproape jumătate de milion de euro pentru ajutorul oferit „băieților deștepți”.

Mita oferită directorului, specificată și în scris

Pentru ca totul să fie cât mai clar, sumele respective au fost trecute pe o foaie, în dreptul numelui celor două societăți comerciale.

„Din felul în care s-a exprimat, la acest prim moment, am înțeles că Ion Macovei mi-a oferit jumătate din procentul de 15% din valoarea contractelor ce urmau să fie încheiate și are pregătiți deja 300.000 euro din care urma să-mi revină, pe parcursul inițierii și derulării contractelor, cel puțin suma de 150.000 euro”, le-a dezvăluit martorul-cheie  procurorilor DNA.

Martorul-cheie a mai povestit că, pentru a fi cât mai credibil și pentru a nu exista vreo neînțelegere, intermediarul Ion Macovei a luat o hârtie și a trecut pe ea, negru pe alb, suma de 2 milioane de euro, procentul de 15% – care reprezenta mita pentru director -, dar și echivalentul acestui procent, respectiv 300.000 euro.

„Pentru a îmi comunica aceste aspecte, Macovei Ion s-a folosit și de o hârtie în care a scris suma de 2 milioane euro, procentul de 15% și echivalentul acestui procent, în sumă de 300.000 euro”, a specificat martorul-cheie al procurorilor anticorupție.


Citește și:

Cum a fost DENUNȚAT primarul din Botoșani chiar de către soțul candidatei care a primit subiectele la concurs. Relația dintre consilieră și edil

Primăria lui Nicușor Dan a cheltuit peste 8 milioane € pe procese. Povestea „armatei” de avocați și procesele fantasmagorice pierdute ale edilului

Groapa de gunoi Mestecăniș și „interesele” lui Gheorghe Flutur, pe filiera Valeriu Stoica. SCANDAL după decizia CJUE: „Bătălia nu s-a terminat, mergem până-n pânzele albe”

Interceptări devastatoare din dosarul DNA al directorului de la Drumuri și Poduri care primea șpaga în frigider. “Mai mult de 1 miliard a luat, mă”

Afaceristul Umbrărescu, „Maradona” cu Varianta Ocolitoare Galați? Culisele cererii de REZILIERE a contractului cu CNAIR: „N-o să liciteze din nou”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele