EXCLUSIV | Fostul milionar care a ”regizat” crime în serie vrea în libertate. De ce sunt convinși judecătorii că Sergiu Băhăian încă este un pericol

EXCLUSIV | Fostul milionar care a ”regizat” crime în serie vrea în libertate. De ce sunt convinși judecătorii că Sergiu Băhăian încă este un pericol

Fostul regizor și om de afaceri Sergiu Băhăian este încarcerat la Penitenciarul Giurgiu – unde se află cei mai periculoși criminali din România – și ispășește o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru că a comandat uciderea a trei persoane de care s-a folosit, pe post de ”pioni”, într-un scenariu halucinat care avea ca punct de pornire obținerea de credite bancare prin interpuși.

În anii `90, Băhăian era un ”nume greu” în mediul de afaceri din România, jonglând cu milioanele precum un prestidigitator și oferind imaginea unui potent afacerist care bifa reușită după reușită. Dar el este cel care a fost trimis în arest pentru că a pus la punct un joc piramidal – ”Sabina Product”, de tip ”Caritas” – în urma căruia au rămas fără bani zeci de mii de români.

Ulterior, când devenise un fel de mecena și finanța producții cinematografice de succes sau albume muzicale, ”Regizorul morții” a trecut, paradoxal, la un alt nivel, cel al crimelor comandate cu sânge rece.

  • Sergiu Băhăian, supranumit și ”Călăul de boschetari”, a coordonat asasinarea a trei oameni ai străzii care fuseseră folosiți ca administratori în mai multe firme folosite pentru infracțiuni economice (informații detaliate AICI).
  • De asasinate s-au ocupat doi prieteni ai lui Sergiu Băhăian. Una dintre victime a fost aruncată în Dunăre, iar celelalte două au fost îngropate sub plăci de beton.
  • Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au demonstrat că Sergiu Băhăian a ”construit” o rețea de tip mafiot, care se ocupa de ”infracțiuni financiare, dar și de crime în serie”.
  • Sergiu Băhăian a folosit așa-zisa metodă a ”pionilor” pe care i-a ”mutat” în așa fel încât profitul său să fie maxim, iar prejudiciul creat de gruparea sa a fost de 2.706.948,7lei (echivalentul a 640.939,98 euro).
  • ”Regizorul morții” a fost prins – în luna ianuarie a anului 2010 – după o urmărire ca în filmele de acțiune (detalii spectaculoase AICI).

Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate, din acest caz terifiant care l-a avut ca personaj principal pe fostul regizor Sergiu Băhăian, după ce acesta a formulat, la începutul lunii august, o cerere de eliberare condiționată care a fost analizată recent de un magistrat de la Judecătoria Giurgiu.

Condamnat la 30 de ani de detenție, din care a stat închis mai puțin de jumătate, Sergiu Băhăian nu a primit de la instanță răspunsul dorit, după ce nici comisia de liberări condiționate din penitenciar nu a considerat că a venit vremea să propună judecătorilor o eventuală lăsare în libertate a celui supranumit ”Călăul de boschetari.

Sergiu Băhăian ”s-a îmbolnăvit în mediul penitenciar”

Fostul om de afaceri Sergiu Băhăian a executat, până acum, 13 ani și 6 luni din pedeapsa pe care a primit-o, iar în cererea de liberare condiționată a menționat că ”a înțeles gravitatea faptelor sale”, că este regizor de teatru și că s-a ”îmbolnăvit în mediul penitenciar”. Totodată, fostul afacerist a solicitat și reducerea termenului de reanalizare în comisia de liberare condiționată.

Potrivit articolului 59 din vechiul Cod Penal (1969), ”după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

Potrivit motivării instanței de judecată de la Judecătoria Giurgiu – din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate – Sergiu Băhăian ”execută o pedeapsă de 30 ani închisoare, iar pe durata detenţiei a fost sancţionat disciplinar de 6 ori, recompensat de 17 ori, a participat la programe educaţionale. Instanţa reţine, de asemenea, că petentul condamnat este cunoscut cu antecedente penale”.

”Regizorul morții” se află la prima analiză în cadrul comisiei de liberări condiţionate și își  execută pedeapsa în regim de maximă siguranță.

”Regizorul morții” a făcut cerere de eliberare condiționată

”Persoana condamnată nu a avut o conduită corespunzătoare, fiind sancţionată disciplinar de mai multe ori”

Analizând cererea de liberare condiționată făcută de Sergiu Băhăian, magistrații au punctat că acesta, totuși, nu a câștigat nicio zi de muncă, din cauză că nu a participat la ”activitățile lucrative” și, mai mult, a dat dovadă de indisciplină, fiind sancționat de mai multe ori.

În ceea ce privește ”dovezile de îndreptare”, Sergiu Băhăian a obținut doar 17 recopmpense în 13 ani și 6 luni, ceea ce nu demonstrează o ”îmbunătăţire vizibilă a conduitei infracţionale”.

”… pe durata executării pedepsei, petentul condamnat nu a participat la activităţile lucrative desfăşurate în cadrul locului de detenţie, întrucât nu are nici o zi câștigată din muncă. Referitor la condiţia disciplinei, instanţa observă că, în perioada analizată, persoana condamnată nu a avut o conduită corespunzătoare, conformă regulilor şi restricţiilor impuse de mediul carceral, fiind sancţionată disciplinar de mai multe ori în perioada 16.11.2010 – 03.05.2016.

Cu privire la dovezile temeinice de îndreptare, instanţa remarcă faptul că petentul a obţinut doar 17 recompense, deși este încarcerat de 13 ani și 6 luni. De altfel, analizând frecvenţa obţinerii acestor recompense, se observă că, în anul 2023, petentul nu a obţinut nicio recompensă, în anul 2022 doar 2 recompense, iar în anul 2021 doar una.

Or, având în vedere aceste aspecte, instanţa apreciază că obţinerea a doar 17 recompense în 13 ani și 6 luni de detenție, precum și sancționarea disciplinară este insuficientă pentru a demonstra o îmbunătăţire vizibilă a conduitei infracţionale a petentului condamnat”, se mai arată în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

”Participarea automată la programele şi activităţile socio-educative prevăzute în sistemul penitenciar, multe dintre ele fără legătură cu aptitudinile şi personalitatea condamnatului, doar pentru a valorifica această împrejurare în favoarea sa cu ocazia analizării cererii de liberare condiţionată, nu demonstrează integrarea socială reală a condamnatului şi nu conduce la concluzia că acesta realmente intenţionează să-şi îndrepte conduita”

Extras din motivarea instanței de judecată

Fostul regizor și om de afaceri nu dă dovezi de îndreptare

Potrivit magistraților, faptul că Sergiu Băhăian are antecedente penale și a fost condamnat la închisoare pentru omor deosebit de grav ar trebui să atragă dovezi temeinice de îndreptare a comportamentului, numai că ele lipsesc, iar cererea de eliberare condiționată nu se bazează pe argumente temeinice.

Practic, judecătorii nu au reușit să identifice ”elemente” care să demonstreze că ”Regizorul morții” a făcut eforturi considerabile pentru a câștiga dreptul de a fi eliberat condiționat:

  • nu a participat la activităţi lucrative,
  • pe parcursul executării pedepsei, Sergiu Băhăian a avut ”o conduită oscilantă”,
  • ”a îndeplinit parţial obligaţiile pe planul individualizat”,
  • ”nu a depus eforturi pentru a forma convingerea că regretă şi s-a îndreptat”.

”Nu se constată existenţa eforturilor depuse de condamnat pentru reintegrarea sa socială şi reabilitare”, au mai precizat judecătorii în motivare.

Liberarea condiţionată nu reprezintă un drept ce intervine prin simplul fapt al executării fracţiei prevăzute de lege, ci reprezintă un beneficiu ce trebuie acordat, pe cale de excepţie, doar acelora care dovedesc înainte de împlinirea duratei executării totale a pedepsei faptul că au înţeles necesitatea revizuirii atitudinii faţă de lege, sunt motivaţi să facă o schimbare în viaţa lor şi deţin resorturile interne adecvate. Pentru a se aprecia că scopul pedepsei a fost atins, trebuie ca persoana condamnată să facă dovada, prin participări la activităţi, că doreşte în mod real să-şi schimbe atitudinea”

Extras din motivarea instanței de judecată

Magistrații de la Judecătoria Giurgiu nu cred în ”argumentele” lui Băhăian

În data de 29 august 2023, la Judecătoria Giurgiu a fost analizată cererea de liberare condiționată formulată de Sergiu Băhăian. ”Regizorul morții” nu i-a impresionat, însă, pe magistrați, iar ”argumentele” prezentate de acesta au fost respinse.

Astfel, judecătorii au considerat că această cererea de eliberare condiționată este ”neîntemeiată”, Sergiu Băhăian având dreptul de a formula o altă cerere peste încă 8 luni de la rămânerea definitivă a deciziei.

”În temeiul dispozițiilor art. 587 Cod procedură penală, cu referire la art. 59 din Vechiul Cod penal, respinge, ca neîntemeiată, cererea de liberare condiţionată formulată de către persoana privată de libertate Băhăian Sergiu, în prezent deţinut în Penitenciarul Giurgiu.

În temeiul art. 587 alin. 2 Cod procedură penală, fixează termen pentru reiterarea cererii de liberare condiționată 8 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, a hotărât magistratul de la Judecătoria Giurgiu care i-a analizat cererea.

Apreciind că se impune în continuare ca petentul să fie supus unei perioade de analiză în care să depună eforturi pentru a demonstra corijarea conduitei sale infracționale şi redresarea sa socială, instanţa urmează a-i stabili petentului un termen pentru reiterarea cererii, respectiv reducerea de la 12 luni la 8 luni, perioadă de timp în care petentul va avea posibilitatea de a dovedi îndreptarea comportamentului său social, cu înţelegerea şi respectarea deplină a valorilor sociale ocrotite de lege (şi în particular, cele ocrotite de legea penală)”

Extras din motivarea instanței de judecată

Sergiu Băhăian poate contesta decizia la Tribunalul Giurgiu, altfel nu mai are dreptul la o nouă cerere de eliberare condiționată până în aprilie 2024. Chiar dacă va depune contestație, Tribunalul ar putea decide fie să îl lase liber așa cum cere, fie să mențină hotărârea judecătorului care a stabilit ca el să poată cere din nou eliberarea condiționată peste opt luni.

Cadavre aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră sau îngropate în ciment

Victimele grupării infracționale conduse de Sergiu Băhaian au fost Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu și Petrică Captalan, primii uciși fiind Cernat și Leonte, potrivit DIICOT.

Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă. Inițial, a fost sedat și îmbătat.

Emil Leonte a fost omorât în 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat tot în canalul Dunare-Marea Neagră. Ionel Ulezu a fost ucis în același an, fiind îngropat de viu după ce fost sedat și îmbătat. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, județul Constanța, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC.

Petrică Captalan a fost omorât tot în 2008, fiind lovit în cap cu o bată și îngropat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton.

Sergiu Băhăian – ”Regizorul morții”

”Regizorul morții” este ”retras, nu vorbește cu ceilalți deținuți, mănâncă foarte puțin”

Imediat după arestarea sa spectaculoasă, Sergiu Băhăian a înțeles, rapid, semnificația celebrei sintagme ”un necaz nu vine niciodată singur”. A fost părăsit de soție, iar mama și sora sa l-au renegat și i-au reproșat că, din cauza lui, s-au confruntat numai cu probleme.

  • La jumătatea lunii martie 2020, ”Regizorul morții” a primit o nouă lovitură din partea conducerii Penitenciarului Giurgiu. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au formulat, la Judecătoria Giurgiu, o contestație la executarea pedepsei lui Sergiu Băhăian, după ce, pe numele deținutului au ajuns, în România, alte două condamnări pe care acesta le-a suferit, în trecut, în Spania și Italia.
  • Fostul regizor și om de afaceri a făcut, la sfârșitul anului 2020, o cerere prin care a solicitat ca pedeapsa să îi fie redusă.

Judecătorii au anulat, în 12 decembrie 2020, contopirea pedepselor primite de el și, după ce le-a repus în individualitate, l-au condamnat la pedeapsa cea mai grea, respectiv 21 de ani de închisoare, la care au adăugat un spor de 9 ani de închisoare, astfel că Băhăian a rămas să execute 30 de ani de detenție pentru infracțiunile sale.

Aflat în Penitenciarul Giurgiu, unde se află încarcerați cei mai periculoși infractori din România, Sergiu Băhăian nu mai afișează, de mulți ani, atitudinea ”mafiotului” care reușea să pună la cale ”afacerile” de sute de mii de euro și să elimine martori incomozi.

”A cedat psihic”, au transmis surse judiciare pentru Gândul, mai ales după ce a primit încă 10 de ani de detenție într-un alt dosar. ”E retras, nu vorbește cu ceilalți deținuți, mănâncă foarte puțin”. ”Călăul de boschetari”, ajuns la capătul puterilor, este doar umbra celui care comanda crime cu sânge rece.

Slăbit – ”numai piele și os” -, apatic și îngândurat, Sergiu Băhăian nu mai dorește, acum, decât ca pedeapsa să îi fie redusă, fiind ”de nerecunoscut” (alte detalii AICI).


CITEȘTE ȘI:

Sergiu Băhăian, condamnat definitiv la 26 de ani de închisoare

Sergiu Băhăian, condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, pentru că a înșelat opt firme

Sergiu Băhăian a primit o nouă condamnare definitivă: zece ani de închisoare

Fiica unui fost partener de afaceri al criminalului Sergiu Băhăian, propusă de viceprimarul Tomescu în Consiliul de Administrație al Spitalului Colțea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?