Sergiu Băhăian, condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, pentru că a înșelat opt firme

Sergiu Băhăian, condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, pentru că a înșelat opt firme
Publicat: 22/10/2014, 17:49

Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe Sergiu Băhăian la 12 ani de închisoare cu executare pentru înșelăciune, precum și la cinci ani interzicerea unor drepturi civile. Băhăian fusese condamnat de Tribunalul București la zece ani de închisoare.

Dan Negureanu a primit tot o pedeapsă de zece ani de închisoare cu executare, Edward Marian Mărculescu a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare, iar Tene Fluture va executa trei ani și patru luni de închisoare, în timp ce Călin Mircea Roșu a fost achitat.

Instanța i-a obligat pe inculpați la despăgubiri civile, astfel: Băhăian, Negureanu, Mărculescu, Vasilache și Fluture trebuie să plătească, în solidar, societății Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache și Fluture – 86.428,73 de lei societății Policolor SA și 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture – 75.404,27 lei societății Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL și 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.

Într-un alt dosar, Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 14 octombrie, tot de Curtea de Apel București, la 25 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, din care mai făceau parte 14 persoane, printre care și Edward Marian Mărculescu și Dan Negureanu. Băhăian și ceilalți membri ai grupării au fost judecați în acest dosar pentru că au înșelat 35 de firme și au produs fraude de peste două milioane de euro.

Băhăian execută în prezent și o pedeapsă de 26 de ani de închisoare primită în 2013 într-un alt dosar.

În dosarul în care a fost condamnat definitiv miercuri, după trei ani și opt luni de judecată, Sergiu Băhăian a fost acuzat de procurorii DIICOT de înșelăciune, fals și uz de fals, fapte pe care le-a comis împreună cu Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Vasilache, Călin Mircea Roșu și Fluture Țene.

Băhăian și complicii lui au înșelat cu aproximativ 700.0000 de lei opt firme din București și din județele Argeș, Brașov și Prahova, de la care au luat autoturisme de lux în leasing sau alte mărfuri, folosind file CEC și bilete la ordin fără acoperire.

Anchetatorii arătau, în rechizitoriu, că cei șase puneau persoane cu o situație materială precară să preia, ca unici asociați și administratori, mai multe firme, care erau, de fapt, conduse de membrii grupării. După preluarea părților sociale, erau deschise conturi la unități bancare din București și erau semnate file CEC și bilete la ordin fără a exista disponibil în conturi. Acestea erau folosite de către inculpați pentru a încheia contracte de leasing financiar pentru autoturisme de lux, dar și la achiziția altor mărfuri de la agenți economici.

După doi ani și trei luni de judecată, în 29 mai 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Sergiu Băhăian la zece ani de închisoare și cinci ani interzicerea unor drepturi civile.

Complicii lui Băhăian au primit pedepse cu executare între trei ani și patru luni și zece ani de închisoare cu executare. Astfel, Tribunalul București i-a condamant pe Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu și Gheorghe Vasilache la câte zece ani de închisoare, iar pe Călin Mircea Roșu și Fluture Tene la câte trei ani și patru luni de închisoare.

Instanța i-a obligat și în fond pe cei șase să plătească, în solidar, despăgubiri civile către SC Bavaria Leasing IFN, SC Policolor SA, SC Romcarton SA, SC Yldiz General Forest SRL, SC Ircom Serv SRL și SC Vlasa Tur SRL. Judecătorul a luat act de faptul că SC Egnatia Leasing IFN Romania SA (ulterior SC Marfin Leasing IFN Romania SA) nu s-a constituit parte civila și a respins acțiunea civilă formulată de SC Cetina Com SRL, care a obținut despăgubiri prin acțiunea introdusă la instanța civilă.

Sentința a fost contestată în 15 iulie 2013 la Curtea de Apel București, care după un an și trei luni a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Sergiu Băhăian, fostul patron al societății Sabina Product și finanțator al clubului de fotbal Gloria Buzău, execută în prezent o pedeapsă de 26 de ani de închisoare, pedeapsă dispusă de instanța supremă în 3 aprilie 2013, într-un dosar în care una dintre infracțiuni a fost tot cea de înșelăciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Băhăian a fost judecat pentru că constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și Emilian Leonte, Ionel Ulezu și Petrică Captalan, în scopul de a obține beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăți comerciale, cu ocazia încheierii și executării unor contracte de leasing. Ulterior, instigați de Băhăian, alți doi complici ai acestuia i-au omorât pe Leonte, Ulezu și Captalan.

În același dosar au fost condamnați atunci și trei dintre complicii lui Băhăian – Edward Marian Mărculescu, Dan Liviu Iovan și George Florian Oprea, aceștia primind pedepse de 13 ani și 6 luni de închisoare, 13 ani și, respectiv, cinci ani închisoare.

Băhăian mai are o condamnare de zece ani de închisoare, primită în 25 noiembrie 2012, într-un alt dosar, pentru o înșelătorie în care a căzut victimă o familie.

Sergiu Băhăian a fost condamnat și în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic și administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 700.000 de lei.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-și respecte obligațiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autoritățile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an și nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire și învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înșelat pe cetățeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian și Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetățeanul german, garantînd cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator și care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceștia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji