EXCLUSIV VIDEO | Alexandru Rafila, despre prioritățile României în Sănătate: “Accesul mai rapid la MEDICAMENTE INOVATIVE și la servicii medicale”

Publicat: 01/12/2023, 16:05
Actualizat: 05/12/2023, 11:59

Prezent la dezbaterea inițiată de Gândul, la Parlamentul European, Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – a prezentat prioritățile României în materie de politici de sănătate și poziționarea țării noastre față de unele inițiative legislative europene.

“Acces mai bun la servicii de sănătate în anii viitori și acces la medicamente fără să existe diferențe între statele membre sunt cele mai importante aspecte”, a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Sănătății.

Dezbaterile cu oficialități europene și cu reprezentanți ai industriei farma și ai operatorilor privați de servicii de sănătate sunt considerate utile, pentru a găsi o abordare comună la nivelul Uniunii Europene privind accesul la medicație și servicii medicale.

Cred că aceste întâlniri sunt deosebit de utile, pentru că ele pavează calea către o abordare comună la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește accesul pacienților din Uniune la servicii de sănătate similare și, în cazul acestor reuniuni, care au adus împreună și reprezentanți ai industriei farmaceutice, la găsirea unei soluții care să fie un compromis între două elemente extrem de importante.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

„O bază de date care să faciliteze accesul la servicii de sănătate, oriunde s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii”

Noua politică a medicamentului din Uniunea Europeană ar trebui să țină cont, a mai spus ministrul Sănătății, de „nevoia de a păstra competitivitatea acestei industrii în domeniul cercetării și dezvoltării”.

“În primul rând, e vorba de accesul mai rapid al pacienților din Uniunea Europeană și, implicit, deci din România, la medicamentele inovative, iar noua politică a medicamentului din Uniunea Europeană să țină cont și de nevoia de a păstra competitivitatea acestei industrii în domeniul cercetării și dezvoltării, pentru că există mai multe hub-uri mondiale de dezvoltare, știți bine, America de Nord, China, alte zone din lume care reprezintă o mare competiție și această competitivitate la dezvoltare de molecule inovative este posibilă doar dacă se asigură și sustenabilitatea din punct de vedere economic”, a precizat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru Gândul.

În același timp, ministrul Alexandru Rafila a mai spus că s-a discutat, în timpul conferinței, despre o bază de date comună, a tuturor cetățenilor din UE, „care să faciliteze accesul la servicii de sănătate, oriunde s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii”.

„Într-un context mai larg, am discutat aici și de accesul la servicii de sănătate și de un lucru, iar de asemenea foarte important în interoperabilitate a sistemelor de sănătate, o bază de date comune a cetățenilor din Uniunea Europeană, care să faciliteze accesul la servicii de sănătate oriunde, s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii, iar acest lucru care începe să se contureze foarte bine, acestă spațiu de date la nivel european în ceea ce privește datele legate de sănătate, care trebuie în primul rând să beneficieze de securitate și confidențialitate – trebuie să fim foarte clari din punctul acesta de vedere – poate să asigure totodată, așa cum spuneam, interoperabilitatea sistemelor de sănătate și uniformizare a inclusiv a calității serviciilor de sănătate în sens pozitiv, categoric”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Accesul la servicii să poată fi făcut în orice stat membru, pentru orice cetățean al Uniunii”

Conform ministrului Alexandru Rafila, “accesul la servicii să poată fi făcut în orice stat membru, pentru orice cetățean al Uniunii, iar accesul la medicație de asemenea să fie un acces universal care să țină cont de interesele pacienților care sunt membri, sunt cetățeni ai Uniunii Europene”.

Ministrul Săntății a evidențiat și faptul că accesul la medicamente trebuie să fie făcut fără diferențe între statele membre și, tocmai de aceea, trebuie aduse îmbunătățiri legislative.

„Știți bine că sunt și anumite practici comerciale care defavorizează accesul la medicamente, cum ar fi exportul paralel. România, având cel mai mic preț din Uniunea Europeană la medicamente, există acest export paralel în cadrul Uniunii, care privează pacienții români de medicație, iar o politică de preț comună în Uniunea Europeană și o politică de reglementare începând de la cea de autorizare până la punerea pe piață cred că este un răspuns corect și coerent din partea comisiei și respectiv, a Parlamentului European”, a conchis Rafila.

La evenimentul de la Bruxelles, găzduit de Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) alături de ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, s-a aflat și secretarul de stat Alexandru Rogobete, precum și oficiali europeni, respectiv președintele Subcomisiei de Sănătate (SANT) din Parlamenutul European, Adam Jarubas, eurodeputați, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai companiiilor din domeniul farma și asistenței medicale private.

Partenerii Conferințelor Gândul Health EU SummitPolitici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, Astra Zeneca, MSD, Roche Romania, B.Braun Romania, Janssen, Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson.
.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto