EXCLUSIV VIDEO | Jocul “murdar” al Austriei în “Dosarul Schengen”, dezvăluit de un fost vicepreședinte al Parlamentului European

Publicat: 10/04/2023, 07:00

Fostul vicepreședinte al Parlamentului European Ioan Mircea Pașcu a spus, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că, deși decidenții din România știau că rezultatul în cazul Schengen va fi negativ, aceștia au ”forțat să se facă un vot”, marele câștig fiind, până la urmă, demascarea ”jocului murdar” al Austriei.

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu a vorbit despre ”jocul murdar făcut de Austria” în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre șansele reale de aderare pe care țara noastră le-a avut de la bun început și de care autoritățile române erau conștiente.

Marele câștig al acestui vot rezidă în demascarea intențiilor Moscovei, susține fostul vicepreședinte al Parlamentului European.

Nu știu cât de mult Austria își urmărește propriul interes sau mai degrabă face jocurile altora, respectiv ale Moscovei, în această privință. De la bun început am avut această suspiciune, că Austria joacă mai mult cu Rusia, decât cu puterile europene, cu care este în aceeași organizație, iar, în privința Schengen, lucrurile au fost cât se poate de clare, din punctul meu de vedere”, a spus profesorul Ioan Mircea Pașcu.

”Noi am forțat să se facă un vot, chiar dacă știam că votul va fi negativ”

Procedural, pentru ca România să poată fi acceptată în spațiul Schengen este necesar ca acest subiect să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Există două elemente principale care fac ca acest aspect să devină realitate: eforturile diplomatice ale oficialilor români și sprijinul țării care prezidează Consiliul la acel moment, președinția Consiliului fiind una rotativă la fiecare șase luni, între statele membre ale UE.

Ioan Mircea Pașcu a făcut referire la eforturile pe care Cehia le-a făcut în calitate de președinte al Consiliului, pentru ca aderarea României la spațiul Schengen să ajungă să fie pusă în discuție în luna decembrie a anului trecut, ceea ce însă nu s-a întâmplat și în martie, sub președinția suedeză.

Ați văzut, am avut norocul unei președinții care a vrut cu tot dinadinsul să pună această problemă pe tapet, președinția cehă. Această chestiune a fost pusă pe tapet și a fost pusă pe ordinea de zi, deci, cu alte cuvinte, ea a fost adusă din străfunduri, de acolo de unde oamenii își dădeau pe sub masă”, a spus fostul vicepreședinte al Parlamentului European.

Fostul ministru al Apărării susține că, deși reprezentanții români știau că există șanse foarte mari ca votul să fie unul negativ, ”au forțat” punerea în discuție a votului la acel moment, următoarea nouă șansă pe care România o va mai putea avea fiind poate de abia în a doua parte a acestui an, odată cu preluarea președinției Consiliului de către Spania:

Noi am forțat să se facă un vot, chiar dacă știam că votul va fi negativ, pentru că, în felul acesta, jocul murdar făcut de Austria și alții, că n-a fost singură, a ieșit la suprafață, în văzul tuturor.

Acesta este câștigul nostru. Bun, n-am intrat în Schengen, dar măcar toată lumea a văzut ce jocuri murdare poate să facă o țară ca Austria, în această chestiune.

Cu Austria, altfel, avem relații economice bune, nu le pun pe acestea în discuție, dar aici a făcut un joc murdar”, a descris Ioan Mircea Pașcu momentul Schengen și decizia Austriei și Olandei de a respinge aderarea României.

”Se știa că cele mai multe șanse sunt să nu intre”

Întrebat dacă oficialii români au știut că România nu va obține un răspuns pozitiv pentru aderarea la Schengen, dar, cu toate acestea au solicitat votul, Ioan Mircea Pașcu a spus că aceștia se așteptau ca votul să fie negativ, punând totodată accent pe importanța demersurilor Guvernului.

”Nu. Era o așteptare. Se știa că cele mai multe șanse sunt să nu intre.

Eu nu știu ce corespondență a avut domnul ambasador de la Viena cu Ministerul de Externe, nici nu mă interesează, până la urmă. Înțeleg că domnul ambasador a trimis o scrisoare în perioada aceea președintelui Austriei, care nu are nicio putere, în afară de a exprima o părere de bun-simț, că România ar trebui să fie admisă, dar nu are niciun fel de control asupra activității sau acțiunii Guvernului.

Dar s-a apreciat și eu am apreciat chestiunea aceasta pozitiv, că forțarea aceasta a permis scoaterea jocurilor murdare la suprafață, adică rufele murdare au fost puse în văzul lumii și lucrul acesta e pozitiv.

E bun și pentru noi, pentru români, că știm foarte bine cum se-nvârtesc lucrurile acolo, e bine și pentru alții. Reflectoarele cad acum pe prietenii noștri austrieci, mai ales pe cancelar și pe partidul său. El este factorul care se opune tot mai mult pe niște aiureli. Când Frontex vine cu niște statistici clare, care arată că tezele susținute de Austria nu au valoare, el menține în continuare că ei știu mai bine”, a spus Mircea Pașcu, referindu-se la cancelarul austriac, Karl Nehammer.

Comunitatea Europeană nu va sancționa Austria. ”E un calcul foarte rece.”

În ciuda multiplelor declarații de susținere a României oferite de oficiali europeni precum liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, cancelarul german Olaf Scholz sau chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comunitatea Europeană doar a mustrat Austria pentru votul negativ, fără însă a o sancționa.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului European a vorbit despre un ”calcul rece” în acest sens, care s-ar aplica însă în cazul oricărei țări, de data aceasta fiind vorba de România.

Întrebat dacă UE poate sancționa Austria, fostul vicepreședinte al Parlamentului European a explicat de ce în astfel de situații nu se fac presiuni pe țara care are un alt punct de vedere decât majoritatea.

Nu, nu și nu va presa. Organismele UE pleacă de la următoarea premisă: Bun, dacă noi îi presăm astăzi pe austrieci pe chestia asta, mâine austriecii se asociază cu alții și ne presează pe noi pe altă chestiune. Nu vrem să creăm un precedent. E un calcul foarte rece.

S-a întâmplat să fim noi, dar, în ansamblu, așa se judecă lucrurile, adică nu forțăm o țară împotriva punctului ei de vedere, pentru că, dacă facem lucrul ăsta, deschidem o Cutie a Pandorei.

Mâine va fi nevoie să forțăm altă țară, pe altă chestiune sau s-ar putea ca o altă țară, a unei mari personalități din conducerea UE să fie în situația asta. Nu e stomac pentru așa ceva”, a descris Ioan Mircea Pașcu rațiunile de decizie ale Uniunii Europene.

Speranța aderării României la Schengen rămâne Spania

În cea de a doua parte a acestui an, Consiliul UE va fi prezidat de Spania, ceea ce ar putea reprezenta o nouă șansă pentru ca aderarea României la spațiul Schengen să fie adusă pe ordinea de zi în Consiliul JAI:

Depinde de următoarea președinție. Dacă e spaniolă, bănuiesc că avem relații cu Spania ca să poată să facă această chestiune”, a săis fostul vicepreședinte al Parlamentului European.

Referitor la un eventual vot favorabil pe care România l-ar putea primi, profesorul Ioan Mircea Pașcu a spus că poate fi un scenariu posibil.

”Nu e imposibil. Cancelarul german a spus lucrul acesta, să sperăm că Germania va reuși să discute cu Austria, prietenul lor de multă vreme, în sens pozitiv. Există o posibilitate, până la urmă tu ești cel care ai venit cu datele respective, tu ești cel care poți să spui că datele nu se verifică”, a conchis Ioan Mircea Pașcu, făcând referire la declarația cancelarului german Olaf Scholz, care insistă că susține aderarea României la spațiul Schengen, anul acesta.

Declarația cancelarului german a fost făcută în contextul recentei sale vizite la București, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu Maia Sandu.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto