Procurorul militar care i-a „albit” pe șefii ISU Prahova vrea să îl trimită la MUNCĂ pe un condamnat cu coloana vertebrală deformată, INAPT medical

Procurorul militar care i-a „albit” pe șefii ISU Prahova vrea să îl trimită la MUNCĂ pe un condamnat cu coloana vertebrală deformată, INAPT medical
Publicat: 07/03/2024, 08:30
Actualizat: 07/03/2024, 09:25

O situație ieșită din comun se află în plină desfășurare la Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Secția Militară, acolo unde magistratul care a clasat cel puțin două dosare ale șefilor ISU Prahova, cei în mandatul cărora ar fi trebuit controlată „la sânge” Ferma Dacilor – în urma incendiului devastator de la pensiunea patronată de Cornel Dinicu au murit 8 oameni -, are timp să urmărească foarte atent un dosar în care un condamnat definitiv dintr-un dosar pe care l-a instrumentat nu poate presta munca fizică la care a fost obligat de instanța de judecată.

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații uluitoare care indică incapacitatea fizică în care se află bărbatul condamnat cu suspendare, dar și insistența cel puțin ciudată cu care magistratul militar dorește ca acesta să fie trimis la muncă, în ciuda afecțiunilor medicale de care suferă.

De altfel, Gândul a tras un semnal de alarmă referitor la modul în care magistratul militar respectiv a clasat cel puțin două cauze în care erau luați în vizor foștii șefi ai ISU Prahova – locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan, acum pensionați pe motive medicale – în mandatul cărora Ferma Dacilor a funcționat ilegal (detalii surprinzătoare AICI).

Totodată, a fost dezvăluită, în exclusivitate, și informația surprinzătoare potrivit căreia, la DNA – Secția Militară, la același magistrat – potrivit surselor Gândul – ar exista cel putin zece spețe în care aceiași doi foști șefi ISU PRahova sunt luați în colimator, numai că magistratul militar nu a „performat” (mai multe informații AICI).

Comandorul Nicolae Lupescu are coloana vertebrală deformată și nu poate presta muncă fizică

Din informațiile obținute de Gândul în exclusivitate, la Tribunalul Militar București se află dosarul comandorului Nicolae Lupescu, trimis în judecată chiar de magistratul militar care i-a „albit” pe șefii ISU Prahova răspuzători de activitatea de la Ferma Dacilor pentru „fapte de folosire de informații nedestinate publicității”.

După judecarea acestui dosar, comandorul Nicolae Lupescu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare, iar magistrații au decis ca acesta să fie trimis la muncă pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit fișei de post anterioare condamnării definitive, comandorul Nicolae Lupescu ar fi  efectuat mii de ore de zbor, pe avioane militare și comerciale.

Concret, acesta a stat mii de ore în poziții forțate, potrivit medicilor care au întocmit dosarul medical, în funcție de felul în care a zburat pe respectivele aeronave. Pentru că legea o cere – și la fel și Serviciul de Probațiune, instituția care urmărește executarea deciziilor penale definitive -, comandorul Nicolae Lupescu a trebuit să meargă la medic pentru a obține avizul de muncă.

Numai că medicii, în urma investigațiilor amănunțite efectuate, au constatat că bărbatul nu poate efectua muncă fizică pentru că are probleme la coloana vertebrală.

Comandorul Nicolae Lupescu a efectuat analize RMN care au scos în evidență faptul că acesta ar avea coloana vertebrală deformată din cauza pozițiilor avute în timpul miilor de ore de zbor. Astfel, verdictul medicilor a ajuns pe masa Serviciului de Probațiune, care la rândul său, l-a transmis mai departe instanței militare de judecată pentru luarea la cunoștință.

Magistratul militar se opune vehement. Perseverență sau hărțuire?

Cu toate acestea, în pofida informațiilor medicale, magistratul militar se opune vehement luării în calcul de către instanță a verdictului dat de medici, urmare investigațiilor medicale, și insistă ca Nicolae Lupescu să efectueze orele de muncă fizică stabilite la momentul condamnării definitive.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, această cauză se află la al cincilea termen de judecată, care va avea loc în 7 martie. Conform informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, magistratul militar s-a prezentat personal personal la instanță – la ultimele patru termene  – pentru a insista ca judecătorul de caz să ceară Serviciului de Probațiune și medicilor să clarifice și mai mult actele medicale emise în cazul „clientului” său, deja condamnat definitiv.

„Reprezentantul Ministerului Public învederează că Serviciul de Probaţiune nu a răspuns punctual la solicitările instanţei militare. Revăzând ceea ce s-a hotărât la termenul anterior apreciază că se impune în continuare ca Serviciul de Probaţiune să comunice, în completare, în care dintre cele două instituţii comunicate în hotărârea judecătorească a avut în vedere executarea obligaţiei prestării muncii neremunerate de către condamnatul comandor Lupescu (n.red. – Nicolae) Lucian, ce tipuri de activităţi ar fi putut fi desfăşurate, dar şi care dintre activităţile posibil a fi desfăşurate în cadrul celor două instituţii nu permit a fi efectuate prin raportare la afecţiunile medicale rezultate din înscrisurile depuse. În acest sens au fost solicitările instanţei la termenul trecut”, se arată în una dintre încheierile de ședință din acest dosar, intrată în posesia Gândul.

Ce spune comandorul (r) Nicolae Lupescu în apărarea sa

În fața instanței de judecată, comandorul (r) Nicolae Lupescu a precizat că – la momentul în care a fost trecut în rezervă – efectuase nu mai puțin de 6.000 de ore de zbor, în calitate de pilot militar. Acesta a precizat și că, în mod normal, o astfel de carieră se încheie după efectuarea de aproximativ 2.000 ore de zbor.

De-a lungul timpului, a mai spus comandorul (r) Nicolae Lupescu, nu a avut vreun accident, în pofida celor transmise de Serviciul de Probațiune. A fost calificat INAPT de medici, după luna august 2022 – urmare a investigațiilor medicale efectuate. De altfel, încă din anul 2021 „a fost clasat, inclusiv din punct de vedere al aptitudinii militare, ca fiind apt limitat inclusiv pe timp de pace, nu doar pe timp de război”.

Intimatul-persoană supravegheată comandor (r) Lupescu Nicolae Lucian, raportat la considerentele procurorului militar învederează că este în măsură să înţeleagă exact ce anume a solicitat acesta şi doreşte a aduce lămuriri verbale cu privire la aceste aspecte. Învederează că la momentul trecerii în rezervă a executat 6.000 ore de zbor în calitate de pilot militar, pe când cariera aceasta se încheie, în mod normal, la efectuarea unui număr de aproximativ 2.000 ore.

Nu a suferit nici un accident, cum s-a înţeles din adresa Serviciului de Probaţiune. După definitivarea situaţiei juridice, în luna august 2022 s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune, care l-a îndrumat către un cabinet de medicina muncii pentru stabilirea şi expertizarea capacităţii de muncă. A efectuat, conform trimiterii de la cabinetul de medicina muncii, acele consultaţii la disciplinele luate în discuţie, respectiv cardiologie, neurologie, radiologie.

Aceste rezultate le-a depus la cabinetul de medicina muncii, a fost expertizat şi calitatea de inapt a fost emisă ulterior acestei date. Nu se plânge de aspecte pe care şi le-a asumat la alegerea profesiei, este o consecinţă firească şi normală a vibraţiilor pe care le-a întâlnit, nu şi-a dorit să aibă această problemă de apariţie a amorţelii mâinilor, a pariesteziilor în momentul în care ridică mâinile peste nivelul umerilor.

Aceste lucruri sunt consemnate încă din momentul în care nu a mai fost apt pentru aeronave supersonice în urma evaluării INMAS, nefiind în pericol de a nu mai putea fi personal aeronavigant.

Ultima expertiză ca personal navigant a fost efectuată în 2019, iar în 2021 a fost clasat, inclusiv din punct de vedere al aptitudinii militare, ca fiind apt limitat inclusiv pe timp de pace, nu doar pe timp de război de comisia generală medicală a MAI, după o internare în Spitalul Militar Gerota şi în Policlinica Kretzulescu.

Nu consideră că este vina sa că, probabil, din cauza stresului şi altor amănunte, a fost constatată prezenţa a 80 % din cord a acestei plăci de aterom, care poate provoca oricând un infarct sau avc conform recomandărilor medicale. Am citit acel 6=5, era un scris de medic care, în loc de masă, a scris g, care însemna greutate”, se mai arată în documentul din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Comandorul (r) Nicolae Lupescu ar fi primit, în avans, subiectele de la un concurs pentru ocuparea unei funcții de conducere

Comandorul (r) Nicolae Lupescu a fost trimis în judecată, alături de alte două cadre militare, în urma unor semne de întrebare legate de concursul pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

Procurorii militari din cadrul DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari – au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • UNGUREANU CĂTĂLIN, comandor, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite;
  • LUPESCU NICOLAE-LUCIAN, comandor, la data faptelor, împuternicit comandant al Detașamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviație, iar în prezent ofițer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internațională al aceluiași Inspectorat General, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite;
  • TUDOR RADU, locotenent-comandor, ofițer pilot de aeronave în cadrul Detașamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviație, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite”, s-a transmis prin intermediul unui comunicat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au precizat că „în contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul Ungureanu Cătălin, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea”.

Comandorul (r) Nicolae Lupescu ar fi „beneficiat” și de sprijinul unui subordonat, Tudor Radu. Acesta, desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit lui Lupescu, „prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, asigurarea promovării examenului menționat”.

Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație, având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București”, a transmis DNA la momentul respectiv.


Citește și:

EXCLUSIV | Înțelegerea secretă pe care patronul de la Ferma Dacilor a avut-o cu procurorii care îl anchetează. Cornel Dinicu știa exact ce-l așteaptă

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii