Recycle Now | Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: „Prin implementarea SGR trebuie să ne axăm pe creșterea colaborării cu autoritățile locale”

Publicat: 28/05/2024, 15:52

Implementarea Sistemului Garanție-Returnare reprezintă o a doua pârghie prin care producătorii își pot îndeplini obligația legală de a recicla cantitățile introduse pe piață. În aceste condiții, Asociația OIREP Ambalaje trebuie să se axeze pe creșterea colaborării cu autoritățile publice locale pentru că în gestionarea OIREO-urilor rămân peste 70-75% din ambalajele introduse pe piață. Declarațiile îi aparțin lui Geanin Șerban și au fost făcute în cadrul conferinței Recycle Now.

“Sistemului Garanție-Returnare în România impactează fiecare jucător care-și desfășoară activitatea în gestionarea deșeurilor de ambalaje. Pentru noi, ca și Asociație, OIREP Ambalaje, privim implementarea Sistemului Garanție-Returnare ca o a doua pârghie prin care producătorii își pot îndeplini obligația legală de a recicla cantitățile introduse pe piață și știm foarte bine că la nivelul Uniunii Europene există o creștere substanțială a acestor obiective. Este un prim prag în 2025 și următorul în 2030, astfel încât fiecare stat membru să poată să analizeze, să constate că poate să găsească soluții, să le implementeze și aceste soluții să dea și rezultate”, a precizat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Abalaje.

Odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare, Asociația OIREP Ambalaje a stabilit prioritatea și ce are de făcut pe viitor.

“Ne-am dat seama că trebuie să ne axăm în continuare pe creșterea colaborării cu autoritățile publice locale pentru că și după apariția SGR în gestionarea noastră rămân peste 70-75% din ambalajele introduse pe piață. Și singura direcție de unde putem crește cantitățile colectate, ajunse la reciclare, este din zona deșeurilor municipale unde știți foarte bine că, neexistând peste tot și ineficientă această colectare separată, avem speranța că putem să găsim soluții împreună cu autoritatea publică locală”, a mai declarat Șerban.

În prezent, OIREP-urile proiectează un mecanism de tip “clearing house”.

“Noi suntem împreună cu celelalte organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului într-un amplu proces de proiectare a unui mecanism de tip clearing house astfel încât să obținem trei obiective principale. În primul rând, ne dorim ca prin acest mecanism să reușim să finanțăm întreaga cantitate de deșeu municipal de ambalaje colectată de către operatorii de salubritate pe întregaa durată a anului – este foarte important ca ei să fie siguri că vo primi bani pentru activitatea depusă. Ne dorim creșterea cantităților ajunse la reciclare din acest flux dar în acelai timp ne interesează și o eficiență economică astfel încât producătorii să plătească un serviciu care să fie corelat atât ca și cantitate cât și în ceeace privește costurile”, a concluzionat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Salvamont: Mai multe trasee turistice nu mai sunt sigure, din cauza urşilor. Cele mai periculoase...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Un opozant rus, condamnat aspru de Moscova: a scris postări despre război
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Se dau 10.500 LEI lunar. Banii, plătiți direct pe card. Orice român se poate înscrie
Aerul condiționat. Toate miturile, demontate de specialiști
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×