710 milioane de lei, fonduri disponibile pentru Prima Casă

Redactor:
Raluca Ghinea
710 milioane de lei, fonduri disponibile pentru Prima Casă
Persoanele care doresc să cumpere locuințe prin programul Prima Casă au la dispoziție un buget total de 710 milioane lei, în urma realocării banilor neutilizați la achiziția locuințelor ANL către toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente până la sfârșitul anului pentru toate solicitările.

Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garanții în programul Prima Casă pentru achizițiile de locuințe construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuință în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor.

„Analizele făcute pe baza actualului nivel al cererii și estimările partenerilor noștri bancari ne indică faptul că bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include și plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârșitul anului 2014”, se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Fondul estimează că numărul de solicitări depuse pentru Prima Casă va atinge maximul în perioada imediat următoare, după realocarea sumelor destinate inițial locuințelor ANL, asigurând clienții că nu vor fi întârzieri la procesarea cererilor, astfel încât garanțiile să fie acordate în termenul de maxim patru zile lucrătoare de la data depunerii dosarelor complete și corect întocmite.

FNGCIMM a acordat în acest an circa 17.400 de garanții în cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finanțării medii fiind de 160.000 lei.

Din plafonul alocat locuințelor ANL prin programul Prima Casă, de 500 milioane lei, a fost utilizat 1,7%, cu garanții acordate de 8,8 milioane lei în intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autoritățile au estimat, potrivit aceluiași algoritm de calcul, că până la finalul anului ar mai fi acordate garanții de încă circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi însemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Având în vedere că plafonul general aprobat în 2014 pentru garanțiile Prima Casă (cu excepția locuințelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la începutul lunii iulie, iar băncile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis să realoce sumele neutilizate pentru achizițiile de locuințe ANL către bănci pentru a le folosi ca garanții generale în cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.

Credite pe Programul Prima Casă, cu garanții acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.

FNGCIMM este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide