Acțiunile Facebook s-au prăbușit sub pragul de 170 de dolari, după scandalul legat de datele utilizatorilor

Acțiunile Facebook s-au prăbușit sub pragul de 170 de dolari, după scandalul legat de datele utilizatorilor
Publicat: 21/03/2018, 16:05
Actualizat: 30/10/2018, 14:47

Înainte de declanșarea scandalului, la începutul acestei săptămâni, cotațiile acțiunii Facebook evoluau la peste 180 de dolari.

„Facebook Inc. se luptă să răspundă cerințelor din ce în ce mai mari de la Washington pentru a explica modul în care datele personale a milioane de utilizatori ar fi putut fi exploatate de o companie de analize politice, Cambridge Analytica, care l-a ajutat pe Donald Trump să câștige președinția Statelor Unite”, potrivit Bloomberg.

Camera Comunelor – parlamentul britanic – l-a convocat marți pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat în ancheta privind activitățile companiei de marketing politic implicată în campania electorală a președintelui SUA Donald Trump și în cea pro-Brexit.

Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marți o scrisoare oficială lui Mark Zuckerberg prin care îl invită să fie audiat de Comisia pentru Activități Digitale, Cultură, Media și Sport.

„Comisia parlamentară a formulat în mod repetat solicitări adresate Facebook privind modul în care diverse companii obțin și utilizează datele din conturile rețelei de socializare online; principala întrebare este dacă au fost folosite date fără acceptul utilizatorilor. Răspunsurile oficiale au subestimat în mod consistent acest risc, iar Comisia parlamentară a fost indusă în eroare”, se arată în scrisoarea adresată directorului general al Facebook.

După apariția informațiilor privind activitățile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, instituții ale Uniunii Europene și membri ai Congresului SUA au anunțat intenții de a lansa investigații.

Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a rețelei de socializare online Facebook în campanii pentru dezinformare, directorul responsabil de securitate al companiei, Alex Stamos, a decis retragerea din funcție, informează cotidianul The New York Times. Alex Stamos pledase pentru transparență în legătură cu interferențele Rusiei și pentru măsuri de securitate, dar întâmpinase opoziție din partea colegilor. În contextul disputelor, atribuțiile lui Alex Stamos au fost încredințate altor persoane în decembrie 2017, dar el urma să rămână oficial în funcție până în august 2018.

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania președintelui SUA Donald Trump și în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetățeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept „război psihologic”. Un activist pentru transparență, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicațiile The New York Times și Observer că firma Cambridge Analytica, deținută de miliardarul specializat în tranzacții speculative Robert Mercer și condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării și influențării preferințelor electorale. Aceeași companie de analize a fost implicată în campania pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani și a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obținerea datelor, a declarat pentru publicația Observer: „Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obține milioane de profiluri ale alegătorilor. (…) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania”. Documente obținute de publicația Observer și confrmate de Facebook relevă că, până la sfârșitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent. Facebook nu avertizase încă utilizatorii și luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica încă sunt online. Informațiile au fost colectate printr-o aplicație numită „thisisyourdigitallife”, creată de profesorul Aleksandr Kogan în mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), în colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost plătiți să facă teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Însă aplicația colecta și datele din listele de „prieteni” ale celor care au acceptat testele, astfel că au fost obținute profilurile a zeci de milioane de persoane, potrivit cotidianului The Guardian.

Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce a numit „instrumentul de război psihologic al lui Steve Bannon”. El a explicat că Steve Bannon și Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate și rețele de socializare online pentru „operațiuni informaționale” asupra electoratului din Statele Unite. Christopher Wylie a contribuit cu idei și s-a ocupat de aplicarea proiectului, înainte de a deveni, în primăvara anului 2017, denunțătorul proiectului. De asemenea, Wylie s-a numărat printre sursele care au furnizat informații pentru un articol scris în 2017 de publicațiile Guardian / Observer intitulat „Marele jaf britanic Brexit”, un material care a realizat conexiuni între campania pentru ieșirea din UE, alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și activitățile Rusiei.

„Pentru acești oameni, regulile nu contează. Pentru ei, este vorba de un război și totul este corect. Vor să poarte un război cultural în Statele Unite ale Americii. Firma Cambridge Analytica trebuia sa furnizeze arsenalul pentru acest război cultural”, a explicat, pentru NYT, Christopher Wylie.

Compania Facebook a anunțat că a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie și Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. „Este vorba despre o înșelătorie. Vom lua toate măsurile necesare pentru ștergerea datelor sustrase, vom iniția acțiuni judiciare contra autorilor activităților ilegale”, a declarat Paul Grewal, vicepreședintele Facebook. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament și de autoritățile de reglementare sub acuzația unor activități ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase