Adrian Câciu: „Nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget”. Care este strategia noului ministru al Finanțelor

Adrian Câciu: „Nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget”. Care este strategia noului ministru al Finanțelor
Adrian Câciu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 30/11/2021, 14:42
Actualizat: 30/11/2021, 14:46

Noul ministru al Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a dat asigurări, marți, că actualul Guvern nu va majora și nu va introduce taxe noi, ci pregătește un proiect de buget pentru anul viitor „echilibrat și responsabil pentru a stimula economia”.

Adrian Câciu a detaliat, marți, pe contul de Facebook, abordarea pe care a ales-o pentru elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor. În programul de guvernare cu care a ajuns la Palatul Victoria, coaliția PNL – PSD – UDMR vorbește de o „revizuire a cadrul fiscal” și de „analiza sistemului de impozitare din Romania în vederea elaborării de recomandări pentru a asigura că sistemul de impozitare contribuie la promovarea şi păstrarea unei creşteri economice sustenabile”.

„Avem de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp”

„Pregătim un buget echilibrat și responsabil pentru a stimula economia și a împărți mai corect banii țării pentru binele tuturor românilor!  Am început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: Strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare. Avem de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp, dar lucrăm temeinic, așezat și găsim soluții”, a trasmis Adrian Câciu.

„Colegii de cabinet știu că ușa biroului meu este oricând deschisă. Discutăm despre necesarul de finanțare pentru proiectele și politicile fiecărui minister, despre prioritățile din programul de guvernare. Avem ambiția să chibzuim cât mai bine banii publici! Este nevoie de mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, astfel încât să asigurăm pentru tot parcursul anului viitor banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, precum și pentru finanțarea proiectelor de investiții așteptate de români, susținerea serviciilor publice, îndeosebi pentru măsurile de combatere a pandemiei. Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepție și nu soluție pentru stingerea unor crize!”, a spus ministrul.

„În paralel, am început o analiză a creșterii veniturilor bugetare, bazată pe combaterea evaziunii fiscale și pe o mai bună conformare la plată a obligațiilor fiscale. Așa cum am subliniat și la preluarea mandatului, nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget. Sunt adeptul responsabilității fiscal-bugetare – vom ține sub control deficitul bugetar”, a scris Adrian Câciu.

„Carențele structurale” identificate

Ministrul a spus că ca continua politica fiscală de stimulare a economiei, de încurajare a investițiilor. „Punem accent pe creșterea productivității și pe susținerea unui program național “Cumpără românește!”. Voi iniția consultări cu reprezentanții mediului de afaceri si camerelor de comerț din România, dialog absolut necesar mai ales în perspectiva finanțărilor de care România va beneficia prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Alături de colegii de la Finanțe avem multe de făcut, dar suntem motivați, avem un plan bine pus la punct și termene strânse”, a scris ministrul.

Guvernul a adoptat, vineri, a doua rectificarea bugetară din acest an, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB, iar la acel moment, ministrul își exprima nemulțumirea față de carențele sistemului. „În ultimele zile am încercat să les mai puțin, astfel încât să vin cu soluții la dumneavoastră. E primul semn că Ministerul Finanțelor devine un minister al soluțiilor și nu un minister-problemă, care spune mereu: Nu am bani. Evident, rectificarea de azi ne arată niște carențe structurale privind modul în care proiecțiile bugetare se fac în România, pentru că ajungem în ultima lună a anulul să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, de salarii, dar, cel mai trist, din perspectivă guvernamentală, este că trebuie să luăm bani, de la proiectele cu finanțare europeană, de la investiții, din motivul simplu: nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci pentru că aceste investiții au fost doar trecute scriptic într-un buget. E o lecție pe care o învăț rapid și eu, dar și Guvernul, pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022”, a spus noul ministru.

Ce conține programul de guvernare

Declarațiille oamenilor politici care formează coaliția de guvernare și programul cu care Cabinetul Ciucă a prinit votul de încredere în Parlament conțin indicii și intenții pentru o regândire a sistemului fiscal, chiar dacă, pentru moment, nu sunt bătute în cuie noi taxe.

În programul de guvernare se menționează modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata constribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei, intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin care se reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi, precum și extinderea taxării verzi/ecologice.

Ordonanțe de urgență pentru stabilirea unor evenutale noi măsuri sau adoptarea de modificări ale prevederilor fiscale sunt așteptate să apară, la fel ca în ultimii zece ani, în ultimele zile înainte de Revelion, consideră analistul fiscal Adrian Bența, care a trecut în revistă, recent, pentru Gândul, principalele direcții care se desprindeau din pozițiile din timpul negocierilor și documentele publice.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?