Afacerile CFR Marfă au crescut în primele nouă luni. Pierderile companiei au fost mult mai reduse

Redactor:
Ioan Dornescu
Afacerile CFR Marfă au crescut în primele nouă luni. Pierderile companiei au fost mult mai reduse
CFR Marfă a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 681,3 milioane lei, în creștere cu 3% față de perioada similară din 2013, și pierderi în scădere cu 87%, de la 135,3 milioane lei la 17,7 milioane lei, potrivit informațiilor furnizate la solicitarea MEDIAFAX.

Bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru 2014, aprobat de Guvern în luna noiembrie a anului trecut, prevede venituri de 1,117 miliarde lei, cheltuieli de 1,035 miliarde lei și un profit brut de 82 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a lansat recent în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care solicită rectificarea bugetului, în varianta propusă veniturile fiind aceleași, respectiv 1,117 miliarde lei, dar cheltuielile mai mari cu 58 milioane lei, din cauza începerii cu întârziere a concedierilor colective.

Astfel, potrivit proiectul de revizuire a bugetului, transportatorul feroviar de mărfuri se așteaptă în acest an la un profit brut de 23,69 milioane lei, față de câștigul de 82 milioane lei prognozat inițial.

În 2013, CFR Marfă a raportat venituri de 984,8 milioane lei și un rezultat negativ de 262,9 milioane lei.

Guvernul s-a angajat față de FMI la o restructurare agresivă a companiei și continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic, după ce procedura de cedare a 51% din acțiuni a eșuat anul trecut.

Potrivit datelor comunicate MEDIAFAX la începutul săptămânii trecute, CFR Marfă a disponibilizat până în prezent 2.296 de salariați, cei mai mulți de la sucursala Banat – Oltenia (622), din totalul de 2.500 de persoane care sunt concediate în acest an, efectivul companiei numărând 6.561 de angajați.

Printre principalii clienți ai companiei de stat se numără companiile Rofersped, Azomureș, Conpet, CEO Oltenia, Holzindustrie Schweighofer, CE Turceni și Kronospan.

Inchide