CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate

CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate
PANDEMIE. Guvernul: Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari / Sursă Foto: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 04/06/2020, 18:14
Actualizat: 04/06/2020, 19:10

Premierul Ludovic Orban a criticat Parlamentul, la începutul ședinței de joi a Guvernului, după ce a adoptat o lege care generează o serie de cheltuieli dificil de suportat, respectiv legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă. Șeful Executivului i-a indicat ministrului Agriculturii să facă demersuri pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

Întrebat de premier cum stă Ministerul Agriculturii cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a declarat că, până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane hectare. „La această oră facem niște verificări, pentru că în unele județe se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”, a spus Oros.

„Aici va trebui să avem date cât de poate de corecte, să putem să acordăm despăgubirile. Vedeți că Parlamentul iar a făcut o nefăcută, a trecut o lege, trebuie să avem grijă. Aici trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări prin care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse, parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă față plăților”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate! Încercați să fiți mai activ în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a spus premierul.

Proiectul criticat a fost adoptat miercurea trecută, în 27 mai. Atunci, deputații au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Oros: Ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă nu se va putea aplica niciodată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă, privind desăpăgubirile pentru secetă, necomunicând comisiile neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată și, mai mult, o să-i impiedice pe fermieri să acceseze”.

„Luați legătura cu grupul, să atacăm la Curtea Constituțională, astfel încât să nu fim în situația să nu putem pune în practică o reglementare. E îndemn pentru dvs, la dezbaterea în plen a unor legi de genul ăsta să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci trebuie să voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate”, a transmis premierul.

Comisia Europeană estimează că fermierii români vor reuși o medie de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus față de anul trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?