ALDE, solicitare către ANRE. Toma Petcu: Electrica S.A. e defavorizată de politicile preferențiale

Redactor:
Politic
ALDE, solicitare către ANRE. Toma Petcu: Electrica S.A. e defavorizată de politicile preferențiale
Toma Petcu a afirmat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ia decizii subiective, la comanda PSD, iar Electrica S.A. este defavorizată de politicile preferențiale. Vicepreședintele ALDE a cerut dezbaterea de urgență în Parlament a OUG 114, pentru a fi făcute corecții.

„Deciziile subiective ale ANRE, controlată de PSD, afectează grav companiile de energie românești! Unul dintre cazurile elocvente este cel al Societății Electrica SA. Astfel, Electrica SA, listată la bursă, va înregistra pierderi de aproximativ 140 de milioane de lei ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114 și a deciziilor antieconomice ale ANRE”, a scris Toma Petcu, luni, pe Facebook.

Deputatul ALDE a adăugat că „deși în repetate rânduri ALDE a solicitat guvernului Dăncilă să modifice OUG 114, atât la momentul elaborării, cât și ulterior, avertismentele sale date în mod repetat au fost ignorate, fapt ce a condus și la declanșarea procedurii de infringement”.

Prin urmare, „ALDE solicită ANRE să aibă un comportament unitar față de toți operatorii din piață. Electrica S.A., spre deosebire de alți furnizori din piață, este defavorizată de politicile preferențiale ale conducerii ANRE prin nerecunoașterea costurilor reale și aprobarea unor cantități mai mici decât cele necesare pentru consumatorii casnici, comparativ cu celelalte societăți furnizoare de energie electrică, cărora li se aplică prevederile OUG 114/2018 și ale Ordinului 10 al ANRE din 2019″, mai spune Petcu.

De asemenea, vicepreședintele ALDE cere și dezbaterea de urgență în Legislativ a ordonanței de urgență 114, pentru că a fi făcute corecții la actul normativ.

„Solicităm de urgență, în Parlament, o dezbatere cu privire la OUG 114, pentru realizarea corecțiilor ce se impun pentru înlăturarea prevederilor a căror aplicare a introdus grave distorsiuni în piață. ALDE își reafirmă convingerea că într-o economie liberă prețul la energie este reglementat de stat doar în scopul protejării consumatorilor vulnerabili”, a conchis Toma Petcu.

 

Inchide