Aljazeera: Cum ajung tinerele din zonele sărace ale României victime ale traficanților de persoane

Publicat: 30/10/2018, 15:46
Actualizat: 02/09/2019, 20:25

Ștefania Nastrut, în vârstă de 18 ani, care trăiește într-un sat din Bacău, una dintre cele mai sărace județe din România, a povestit pentru Aljazeera că vrea să își termine studiile înainte de a pleca de acasă, așa cum procedează cele mai multe dintre fetele din zonă după împlinirea vârstei de 13 ani și care cad pradă traficanților de persoane.

Potrivit unui raport din 2014 privind traficul de persoanerealizat deDepartamentului de stat al SUA,o treime din victimele traficului de persoane din România sunt minore. Autorul articolului citează și un raport din acest an al Eurostatcare arată că România este în top 5 al țărilor de origine a victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană.

sursa projects.aljazeera.com

Reprezentanții ADPARE, o organizație nonprofit care militează pentru prevenirea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, susțin că România este pe lista destinațiilor de top pentru turism sexual promovate de website-urile de profil.

După aderarea la UE în 2007, România a devenit una dintre piețele majore pentru turismul sexual, lucru ce poate fi constatat pe străzile din București și din reclamele online la saloanele de masaj erotic, mai notează autorul articolului care a vorbit și cu patronul unui club de striptease. Acesta spune că piața a cunoscut un boom și că investit în două cluburi de noapte în ultimii câțiva ani.

Unele dintre fetele din zonele sărace ajung să fie trimise în Spania, Italia sau în alte țări, dar cele mai multe rămân în București.

„Ca străin, dacă ai niște contacte bune, aterizezi vineri la 9 seara, iar până la 11 ai o fată. Este rapid, sigur și ieftin. Nu numai servicii sexuale, ci și hotel, vinuri, țigări”, spune Dan Popescu, de la Asociația Română de luptă împotriva SIDA, un ONG care asigură testarea rapidă pentru HIV, hepatită B sau C pentru segmentele de populație supuse riscului din București.

„Este foarte dificil să identifici numărul real al victimelor traficului de persoane. Identifici o tânără care a fost traficată pentru un an. O identifici anul acesta, dar ea a fost traficată timp de un an. Cum o raportezi, că a fost traficată anul acesta sau anul trecut? „, spune un ofițer de la Combaterea crimei organizate și care a refuzat să îi fie declinată identitatea pentru că lucrează sub acoperire.

În 2014 Parlamentul român a redus pedepsele pentru traficații de persoane de la 5 până la 15 ani, la 3 până la 10 ani.

sursa: projects.aljazeera.com

V.Tudor, un traficant de ființe umane, care își ispășește pedeapsa cu închisoarea în Timișoara, nu s-a sfiit să povestească rolul său ca traficant, pretinzând că el de fapt le ajuta pe fetele pe care le vindea, spunând că este vorba despre un produs ce poate fi vândut și revândut, iar și iar, cu profituri uriașe.

„Cu schimbările de anul trecut ale Codului penal, mulți ajung în penitenciar acuzați de trafic de minori și de adulți”, se plânge Tudor. „Ei au mai fost la închisoare înainte și au luat trei ani. Și mie, mi-au dat – arestat pentru prima oară acum doi ani – opt ani?”, se arată el nemulțumit.

Bărbatul, intervievat în camera de vizită a închisorii din Timișoara, spune că a traficat fete din toată țara. „Aveam pe cineva în apropierea satului și el căuta fete pentru mine. El cerea 500 de euro pentru fiecare fată găsită”, a mai spus bărbatul care a adăugat că ” în cea mai rea noapte”, o femeie putea câștiga pentru traficantul său 300 de euro.

„Erau unele nopți când o femeie făcea 1.500 până la 2.000 de euro”, a precizat el. Tudor a fost eliberat în luna mai, după patru ani de închisoare, pentru bună purtare, notează autorul articolului.

În ciuda faptului că în sat nu prea mai sunt femei tinere, întrebat despre traficanții de persoane, un preot din localitate, care nu a dorit să îi fie menționat numele, șoptește că populația din comunitatea sa este foarte retrasă.

„Am auzit depre acest lucru, dar nu am observat niciodată ceva evident”, spune preotul.
Unii polițiști merg în școli în încercarea de a le atrage atenția tinerelor despre traficul de persoane, dar acest lucru se rezumă deseori la o lecție în care minorelor li se spune să se ferească de bărbații răi.

Metoda așa-zisului iubit

Metoda așa-zisului iubit este una dintre tehnicile cel mai des folosite pentru recrutarea de fete. Un traficant de persoane se preface că se îndrăgostește de o fată vulnerabilă, oferindu-i daruri, cine romantice și promițându-i o viață de poveste departe de casă.

Așa-zisul iubit pretinde apoi că este într-o situație grea și o convinge pe fată își vândă trupul pentru a-l ajuta pe el pentru o scurtă perioadă.

Odată ce fetele ajung să își vândă trupurile, manipulate să se simtă îndatorate pentru darurile și cinele romantice de care s-au bucurat, deseori le este rușine să se mai întoarcă acasă, temându-se că nu vor mai fi acceptate de familie.

sursa projects.aljazeera.com

Victimele sunt uneori înregistrate video și, șantajate, ajung apoi să se prostitueze în apartamente, departe de ochii poliției și ai societății.

sursa projects.aljazeera.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic