ANAF extinde controlul marilor averi și are în vizor alte 4.800 de persoane

ANAF extinde controlul marilor averi și are în vizor alte 4.800 de persoane
Publicat: 11/02/2015, 12:05

„Acest program va continua la nivelul persoanelor pe care le avem în grupul-țintă, dar urmărim declanșarea unui nou program, extins, întrucât din analizele noastre de risc pe care le-am făcut în rândul persoanelor fizice, am constatat existența unor riscuri fiscale și pentru alte persoane. Am considerat necesar să demarăm alt program, de aceeași natură, pentru în jur de 4.800 de persoane, altele decât cele 400 din grupul țintă, program care să vizeze nu doar controlul fiscal, cât și utilizarea altor instrumente și tratamente de creștere a conformării voluntare”, a declarat miercuri Eugen Șerban, director în cadrul Direcției Verificări Fiscale, structură a ANAF însărcinată cu controlul marilor averi, la o conferință a PwC România.

El a arătat că, pentru extinderea programului, Fiscul a avut nevoie de mai multe resurse, astfel că a înființat servicii de verificări fiscale la nivel regional, localizate în localitățile în care funcționează direcțiile regionale ale Finanțelor Publice, dar aflate în structura Direcției de Verificări Fiscale din aparatul central.

ANAF a alocat 120 de inspectori fiscali pentru controlul celor 4.800 de persoane, recrutând deja în ianuarie 70 de persoane.

Programul va fi lansat peste câteva luni, după ce inspectorii vor fi instruiți, se elaborează planul de acțiune și se aprobă metodele de încurajare a conformării voluntare.

„În principal au fost identificate (cele 4.800 de persoane – n.r.) în baza caracteristicilor de risc pe care le-am identificat în ce privește situația fiscală personală. Cu alte cuvinte, am constatat alocări de fonduri semnificativ mai mari decât veniturile declarate”, a spus Șerban.

Programul inițiat în 2011 a avut în vizor 400 de persoane sau 300 de familii cu averi mari, de cel puțin 20 milioane de euro. De verificarea celor 400 de persoane s-au ocupat 30 de inspectori ANAF.

„Problema pe care am identificat-o în cazul acestora a fost diferența semnificativă între veniturile așteptate și cele declarate. Sunt unele categorii de venituri pentru care ne așteptăm la o sumă mai mare a fi declarată sau alte categorii de venituri pentru care foarte puține persoane au depus declarații sau declarațiile au cuprins sume foarte scăzute”, a afirmat directorul ANAF.

Șerban a menționat că persoanele țintite în programul extins au venituri de peste 10 ori sau chiar mult mai mult decât cele declaratate, fapt care reiese din achizițiile realizate, informații pe care ANAF le are la dispoziție.

El a arătat că, din cele 400 de persoane analizate până în prezent, au fost declanșate 30 de verificări fiscale prealabile, din care au fost continuate 11 cu emiterea unui aviz de verificare.

„Din cele 11, în unele cazuri avem ajustări semnificative, în altele verificările sunt în curs, însă rezultatele vor fi publicate odată cu rezultatele generale ale ANAF. Verificările s-au făcut și în funcție de capacitatea noastră de a le efectua”, a punctat reprezentantul Fiscului.

Obiectivul programului este ca fiecare contribuabil să-și achite contribuția fiscală corectă, precum și creșterea veniturilor declarate și a contribuțiilor persoanelor fizice cu averi mari în totalul impozitului pe venit.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021