Angajații români suferă de oboseală excesivă, migrene și insomnii. Trei sferturi dintre ei sunt stresați și suprasolicitați la job

Angajații români suferă de oboseală excesivă, migrene și insomnii. Trei sferturi dintre ei sunt stresați și suprasolicitați la job
Publicat: 10/11/2014, 13:01
Actualizat: 07/02/2019, 05:09

Trei sferturi dintre români se declară stresați și suprasolicitați din cauza locului de muncă, iar aproape 80% dintre aceștia acuză simptome cauzate de aceste stări, precum oboseală excesivă și îndelungată, probleme cu somnul și migrene, potrivit unui studiu realizat de firma Ivox pentru Secom.

„Când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresați și suprasolicitați din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres și suprasolicitare. Dintre aceștia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator și angajat în domeniul IT sau programator”, se arată într-un comunicat al Secom, firmă specializată în importul și comercializarea de suplimente alimentare.

Potrivit studiului, aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecțiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzând oboseală excesivă și îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Totodată, 6 din 10 angajați consideră că stresul și suprasolicitarea sunt consecințe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucrează și ale interacțiunii cu persoane dificile. Doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activitățile de la serviciu este suficient.

În același timp, peste 50% dintre angajații români declară că se simt obosiți sau epuizați din cauza locului de muncă. Cele mai afectate sunt femeile – 54,5%.

În acest context, specialiștii atrag atenția asupra implicațiilor pe care suprasolicitarea și stilul de viață modern le pot avea asupra sănătății, una dintre cele mai grave consecințe fiind sindromul de oboseală cronică. Afecțiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare și gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.

Cele mai solicitante meserii, potrivit studiului, sunt: medic, pilot, pompier și profesor.

„În procesul de selecție, românii au ținut cont de factori de stres și suprasolicitare precum: orele de muncă efectuate în afara programului, amploarea proiectelor și nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate și concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacțiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluții, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei”, precizează Secom.

Studiul Secom a fost realizat cu ajutorul firmei de sondaje Ivox în octombrie pe un eșantion reprezentativ de 3.381 de respondenți din mediul urban. Secom este specializată în importul și comercializarea de suplimente alimentare, are un portofoliu de peste 200 de produse și vânzări de peste 9 milioane euro la nivelul anului trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?