Angela Merkel: Un nou summit UE pe tema bugetului ar putea fi organizat la începutul lui 2013

Angela Merkel: Un nou summit UE pe tema bugetului ar putea fi organizat la începutul lui 2013
Cancelarul german Angela Merkel a evocat miercuri posibilitatea organizării unui nou summit la începutul lui 2013, în scopul de a ajunge la un acord asupra bugetului european pentru 2014 - 2020, în cazul unui eșec în această săptămână, relatează AFP.

Cancelarul german Angela Merkel a evocat miercuri posibilitatea organizării unui nou summit la începutul lui 2013, în scopul de a ajunge la un acord asupra bugetului european pentru 2014 – 2020, în cazul unui eșec în această săptămână, relatează AFP.

„Nu știu dacă putem ajunge mâine la un acord definitiv. Dorim acest lucru. Putem și poimâine. Dacă va fi necesar, va trebui să ne vedem din nou la începutul anului viitor”, a declarat Angela Merkel adresându-se Parlametului European.

Președintele francez Francois Hollande a declarat miercuri că speră la un „compromis” la summitul de la Bruxelles de joi și vineri, la încheierea căruia se va stabili bugetul pe 2014 – 2020, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem.

„Președintele republicii vrea ca Europa să ajungă la un compromis, deoarece Europa are nevoie de un buget”, a adăugat aceasta.

În prealabil, ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a apreciat că un compromis este „posibil” dacă „fiecare este rezonabil și nu se concentrează pe tăieri și rabaturi”

Șansele de a ajunge la un acord asupra bugetului pe 2014 – 2020 par limitate și depind de capacitatea președintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, de a formula propuneri în măsură să ocolească „liniile roșii” ale statelor.

Un nou compromis va fi prezentat joi seară, înainte de începerea oficială al summitului. Riscul unui eșec rămâne din cauza poziției radicale a premierului britanic David Cameron.

Inchide