ANUNȚ. Violeta Alexandru: Cine nu a primit șomajul tehnic pe martie să depună de urgență sesizare la Inspecția Muncii

ANUNȚ. Violeta Alexandru: Cine nu a primit șomajul tehnic pe martie să depună de urgență sesizare la Inspecția Muncii
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Publicat: 14/05/2020, 09:55

Șomajul tehnic se va prelungi chiar și după data de 1 iunie în unele domenii, anunță ministrul Muncii Violeta Alexandru, care îi îndeamnă pe cei care nu și-au primit încă banii pe luna martie să facă sesizare la ITM.  

Șomajul tehnic se va prelungi cu siguranță. În primă instanță se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite și acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă și legea votată în Parlament dar și opțiunea pe care Guvernul o avem pe baza studiilor epidemiologice, de a canaliza această măsură care totuși este pasivă. Înseamnă că persoana stă acasă, nu lucrează.

Restul economiei va sprijinită în mod activ ca să-și reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, entru o perioadă de 3 luni în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35%-45%. După 3 luni suma va descrește, pe măsură ce companiile reintră în activitate”, a declarat Violeta ALexandru la DIgi24.

Violeta Alexandru: Am informații că există întârzieri la plata angajatorilor pentru angajați

„Cei mai mulți angajatori sunt de bunăcredință, dar sunt și probleme. Am informații că există întârzieri la plata angajatorilor pentru angajați. Noi pentru luna martie am plătit demult.

Noi am trimis banii de două săptămâni, iar angajatorul are obligația să plătească șomajul tehnic în 3 zile. Acum facem plăți pentru luna aprilie”, a declarat Violeta ALexandru.

Violeta Alexandru: Dacă există angajați care nu au încasat șomajul tehnic aferent lunii martie, de urgență să depună sesizare la Inspecția Muncii.

„Vreau să spun că cea mai mare parte dintre angajatori au virat banii, am mesaje de la oameni. Dar sunt și semnale de la oameni care îmi spun că nu au primit banii, fondurile de șomaj aferente lunii martie, și acest lucru este foarte grav.

Toți cei care se confruntă cu această problemă trebuie să facă de urgență sesizare la inspectoratele teritoriale de muncă din județul în care își desfășoară activitatea firma respectivă.

Dacă există angajați care nu au încasat șomajul tehnic aferent lunii martie, de urgență să depună sesizare la Inspecția Muncii”, a declarat Violeta ALexandru.