Au promis un complex de 20 de milioane de euro într-o comună din Arad cu unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa. Acum, creditorii le cer falimentul

Redactor:
Marian Buga
Au promis un complex de 20 de milioane de euro într-o comună din Arad cu unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa. Acum, creditorii le cer falimentul
Construirea unui complex urbanistic de lux în comuna arădeană Fântânele este blocată de trei ani, iar 18 creditori cer în instanță falimentul companiei italo-române care anunța investiția de 20 de milioane de euro ce ar fi trebuit să cuprindă unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa.

Tribunalul Arad judecă o cerere a creditorilor de intrare în faliment a companiei italo-române Bellavista Golf Villas & Resort, care în 2010 lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în comuna Fântânele, pe o suprafață de 364 de hectare, lucrări care au fost blocate însă în 2012, din cauza lipsei banilor, transmite corespondentul Mediafax.

Printre cei 18 creditori care au contestat în instanță planul de reorganizare a companiei, aflată în insolvență, cerând astfel falimentul, se numără Primăria Fântânele, CNADNR, Finanțele Publice Județene, dar și firma de construcții angajată să execute lucrările.

Potrivit primarului comunei Fântânele, Emil Otlăcan, după trei ani de așteptare creditorii nu mai cred că italienii vor aduce fondurile necesare pentru a relua lucrările, compania fiind în insolvență din martie 2013.

Primarul a explicat că, deși a fost unul dintre inițiatorii proiectului, a fost nevoit să atace planul de reorganizare din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat în ultimii ani la bugetul local, respectiv 600.000 de lei. Pentru terenurile deținute acum, firma are de plătit anual taxe locale de 150.000 de lei.

„Curtea de Conturi este pe capul nostru, suntem nevoiți să încercăm recuperarea datoriei, deși ne-am dori redresarea companiei și finalizarea acestui proiect, foarte important pentru comună și pentru județ. Complexul ar putea atrage cei mai bogați turiști din Europa și din lume. Am avut o nouă discuție cu investitorii, zilele trecute, și susțin că încearcă cooptarea în afacere a altor investitori, pentru a aduce capital”, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, primarul din Fântânele.

Conform acestuia, creditorii au de recuperat milioane de euro. Doar firma de contrucții Tehnodomus Arad ar avea de încasat aproximativ trei milioane de euro, pentru lucrări executate, facturate și pentru care firma a plătit deja la stat taxe și impozite.

Prin falimentul investitorilor, o posibilitate de recuperare a datoriilor o reprezintă terenul de sute de hectare deținut de companie.

Primarul a afirmat că investiția s-a blocat în 2012 pentru că italienii nu au mai primit fondurile europene nerambursabile la care sperau deoarece nu ar fi făcut dovada că au la dispoziție banii reprezentând contribuția financiară proprie la realizarea proiectului.

Judecătorii arădeni ar urma să se pronunțe asupra cererii creditorilor în 5 martie.

În 2010, compania italo-română Bellavista Golf Villas & Resort lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în comuna arădeană Fântânele, pe o suprafață de 364 de hectare, mai mare decât zonele locuite ale comunei.

La vremea respectivă, investitorii anunțau că jumătate din suma necesară proiectului este nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional, axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”. Astfel, din bugetul de 84.567.356 de lei alocat investiției, 43.628.095 de lei ar fi trebuit să reprezinte valoarea finanțării nerambursabile.

Complexul „Butterfly Royal Golf Resort” a primit toate autorizațiile necesare de la Primăria Fântânele, iar lucrările au început în 2011, fiind oprite un an mai târziu din cauza problemelor financiare întâmpinate de investitor.

Sursă: YouTube

Până în prezent s-au realizat fundații și amenajări de terenuri, reprezentând doar 30 la sută din proiect, care ar fi trebuit inaugurat în 2013.

Conform PUZ, zona rezidențială a complexului ar fi trebuit amenajată pe 173,95 hectare și ar fi urmat să cuprindă 20 de vile de lux, 32 de vile individuale, 66 de vile, 355 de vile cu regimul de înălțime parter, două etaje și penthouse. Fiecare vilă de lux ar fi urmat să aibă 5.000 de metri pătrați de teren individual.

În zona de locuințe erau prevăzute, prin PUZ, spații comerciale, agenții bancare, ateliere de producere și desfacere artizanat, internet cafe, bowling, dar și spații pentru dotări și servicii de interes zonal. O suprafață de 51,93 hectare ar fi fost destinată terenului de golf, care ar fi urmat să fie unul dintre cele mai mari din Europa.

În proiect mai sunt prevăzute un hotel de lux, restaurante, un centru pentru SPA și fitness. O altă zonă ar cuprinde locuințe de serviciu în regim de parter și etaj, terenuri de tenis, magazine și locuințe personale. În cartierul din complex era prevăzut să locuiască peste 3.000 de persoane, ceea ce înseamnă populația satului Fântânele și a celor învecinate la un loc.

Comuna Fântânele este situată la aproximativ zece kilometri de municipiul Arad, având o populație de 3.000 de persoane.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
VIDEO. O femeie și-a folosit lenjeria intimă pe post de mască de protecție
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Eveniment astrologic important azi, 27 februarie. Ce nu ai voie să faci diseară, sub nicio...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide