Auchan va aplica propria politică de prețuri în magazinele Real

Auchan va aplica propria politică de prețuri în magazinele Real
Publicat: 27/08/2013, 15:59
Actualizat: 03/02/2019, 14:01

Auchan România va aplica propriul model economic, care presupune și prețuri mai competitive pentru clienți, în cele 20 de hipermarketuri preluate de la Real, de la care va adopta însă sistemul logistic mai performant.

„Cele mai importante avantaje care se așteaptă să rezulte din prezenta concentrare sunt legate de aplicarea modelului său economic la magazinele Real preluate. Societatea țintă a înregistrat pierderi importante din operarea magazinelor care fac obiectul concentrării. Auchan urmărește eficientizarea activității acestora prin aplicarea politicii proprii. Astfel, modelul Auchan presupune o proporție mai mică a cheltuielilor de funcționare prin raportare la cifra de afaceri”, se arată în decizia Consiliului Concurenței de aprobarea a tranzacției prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Real.

Acest fapt va permite Auchan să propună consumatorilor prețuri mai competitive și să atragă astfel o clientelă mai numeroasă pentru magazinele preluate, menționează sursa citată.

Pe de altă parte, Auchan vrea să integreze aspectele pozitive ale sistemului de funcționare actual al Real Romania, precum sistemul logistic, care este mai performant.

„Acesta va permite Auchan să asigure difuzarea produselor proaspete românești dintr-o anumită zonă, pe care anterior le putea obține doar pe plan local, către întreaga rețea. De asemenea, acest sistem logistic va constitui un element important în dezvoltarea de către Auchan a conceptului său de marcă proprie aplicat unor produse fabricate în țară”, se mai arată în document.

În ceea ce privește prețurile, din analiza Consiliului Concurenței reiese că Auchan practică prețuri mai mici la mult mai multe produse decât Real.

„Conform părților, politica de prețuri a Auchan este diferită de cea a Real și a altor mari lanțuri de magazine. O astfel de deosebire este dată de faptul că, conceptul Auchan presupune aplicarea de prețuri mici pentru toate produsele (..). Alte lanțuri de magazine, inclusiv Real, practică prețuri mici la produsele cele mai vândute, compensând cu prețuri mai mari la restul de produse”, se menționează în decizie.

O categorie de produse la care Real practică prețuri competitive este cea de „fructe și legume”.

„Auchan consideră că aceasta se datorează în special punctului forte al Real Romania în materie de logistică. De exemplu, Auchan Romania poate obține prețuri de achiziție foarte competitive pentru produse proaspete în anumite părți ale țării, dar din cauza deficiențelor de logistică, nu poate difuza aceste produse în întreaga sa rețea și poate vinde aceste produse doar în zona de unde le-a achiziționat. Întrucât Auchan Romania intenționează să preia sistemul logistic al Real Romania, se așteaptă să poată distribui astfel de produse la prețuri competitive către toate cele 31 de magazine”, se mai spune în raport.

În noiembrie anul trecut, grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunțat achiziția a 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din România de la grupul german Metro, într-o tranzacție de 1,1 miliarde euro care a vizat și unitățile din Polonia, Ucraina și Rusia. În iulie, Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția, Auchan România ajungând astfel la o rețea de 31 de magazine. Potrivit datelor de la Consiliul Concurenței, Auchan mai are două proiecte în dezvoltare în Brașov și în București, iar Real, care a mai rămas cu patru hipermarketuri, are în proiect deschiderea unui magazin în București.

Tranzacția a fost autorizată cu condiția respectării unor angajamente asumate voluntar de părțile implicate pe două piețe relevante, respectiv Craiova și Târgu-Mureș.

Astfel, pentru Craiova și Târgu Mureș, Auchan și-a luat angajamentul de a nu deschide sau achiziționa noi magazine pe o perioadă de cinci ani de la data autorizării Concentrării și de a nu majora prețurile cu mai mult de 5% față de media prețurilor altor magazine din rețea pentru trei ani.

Magazinele Real și-au redus pierderile anul trecut cu 39% față de 2011, la 73,5 milioane lei (16,5 milioane euro), în timp ce cumpărătorul acestora, Auchan, a trecut pe profit, de 3,3 milioane lei (740.000 euro).

real,- Hypermarket a intrat pe piața de retail din România în martie 2006, când a deschis primul magazin în Timișoara. Din 2007, primul an complet de activitate pe piața locală, compania a înregistrat pierderi, de 158 milioane lei în anul menționat, acestea crescând cu 28,8% în 2008 și cu 20% în 2009, după care s-au redus cu 63% în 2010, dar au urcat din nou în 2011, cu 33%.

În ceea ce privește cifra de afaceri, aceasta a avut un trend crescător până în 2011, când s-a redus cu 8,2% comparativ cu 2010, la 3 miliarde lei. Anul trecut, cifra de afaceri netă a Real a scăzut cu 3,7%, la 2,89 miliarde lei (650,5 milioane euro).

Și Auchan, care a deschis primul hipermarket din România în noiembrie 2006 și deține în prezent 11 unități, a înregistrat pierderi în perioada 2007-2011, anul 2012 fiind primul cu profit net pentru companie. Cifra de afaceri și-a menținut însă trendul crescător de la an la an, în 2012 retailerul înregistrând un avans de 25% față de anul anterior, la 1,97 miliarde lei (442,9 milioane euro).

În urma preluării Real, Auchan urcă de pe locul patru pe doi în topul lanțurilor de hipermarketuri din România, cu afaceri cumulate de peste 1 miliard de euro, fiind devansat doar de Kaufland.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii