Banca Millennium BCP se va retrage din România

Banca Millennium BCP se va retrage din România
Publicat: 24/08/2013, 12:12
Actualizat: 02/08/2014, 03:26

Banca portugheză Millennium BCP se va retrage din România prin vânzarea subsidiarei Millennium Bank, care deține sub 1% cotă de piață, decizia făcând parte dintre măsurile de restructurare convenite cu reprezentanții Comisiei Europeane, potrivit mai multor surse contactate de Mediafax.

Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcție de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligațiuni convertibile din împrumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include și vânzări de active.

„Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu și nu a reușit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de Troică. Dacă nu se va reuși vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere și se va trece la lichidarea voluntară a băncii”, au declarat pentru Mediafax surse bancare.

„Nu avem niciun comentariu de făcut”, a transmis șeful de comunicare al Millennium BCP, Erik Burns, contactat de Mediafax.

Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unității, însă există și informația că portughezii și-au asumat o ieșire mult mai rapidă din piața locală, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător.

Ziarul Financiar a scris recent că Millennium Bank România a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 3,5 milioane de euro, în scădere cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului.

Scăderea pierderilor a fost susținută de creșterea cu o treime a veniturilor operaționale și de reducerea costurilor. Veniturile băncii au urcat la aproape 14 milioane de euro în primul semestru, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% și au ajuns la 15 milioane de euro. Scăderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca rămânând la sfârșitul lunii iunie cu 584 de salariați, ceea ce înseamnă o scădere de 12% față de aceeași perioadă din 2012.

Numărul de sucursale și agenții a rămas însă constant la 65 de unități. Majorarea veniturilor se datorează creșterii portofoliului de credite de la 405 milioane de euro în iunie 2012 la 481 milioane de euro la jumătatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientelă a crescut în paralel cu 18% și a ajuns la 351 milioane de euro. Totodată, portughezii și-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat românești în ultimul an, până la 98 milioane de euro.

Millennium a intrat pe piața locală abia în toamna lui 2007 și se află încă în perioada de dezvoltare. Inițial, portughezii își propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit și criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecții de capital. Subsidiara locală a portughezilor este una dintre băncile mici din piață, cu o cotă de sub 1% la active.

Cele mai mari bănci din Portugalia, BCP și BPI, au primit fonduri de la stat, sub forma unor obligațiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional.

Întregul sistem bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracția economică, creșterea șomajului și a creditelor neperformante, unii analiști anticipând că băncile vor avea nevoie de asistență guvernamentală suplimentară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Cel mai amenințat oraș din lume. Primul care poate fi distrus nuclear
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului