Banca Transilvania vrea să cumpere o mare bancă din România

Redactor:
Luiza Chiroiu
Banca Transilvania vrea să cumpere o mare bancă din România
Banca Transilvania vrea să cumpere o mare bancă din România

„Banca Transilvania informează investitorii cu privire la faptul că, în prezent, sunt în derulare negocieri cu privire la o potențială achiziție de către BT a pachetului integral de acțiuni la Volksbank România. Precizăm că discuțiile sunt în continuare în desfășurare și nu a fost semnat, până la acest moment, niciun document angajant de către BT cu privire la acest subiect”, se arată într-un comunicat transmis de instituția de credit, miercuri, Bursei de Valori București (BVB).

Reprezentanții BT sunt încrezători referitor la formalizarea unor viitoare achiziții, fie vizând cumpărarea unei bănci, fie a unor portofolii care să aducă valoare adăugată pentru Banca Transilvania, potrivit unui comunicat de presă al instituției de credit.

Bloomberg a scris anterior, citând surse, că Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank România, pe care grupul austriac vrea să o vândă pentru a acoperi deficitul de capital.

Discuțiile se află în faza de început și nu există certitudinea că tranzacția se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Volksbank România este deținută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporție de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deține 51% din acțiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania și BPCE din Franța au câte 24,5%.

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare și economice, în vederea restabilirii profitabilității pe termen lung.

În acest plan este inclusă și vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârșitul anului 2015.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piața românească la sfârșitul anului trecut prin achiziția băncii Romanian International Bank (RIB).

Instituția de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% față de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România și creditele imobiliare și cele acordate companiilor în Europa Centrală și de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

În ceea ce privește Banca Transilvania, cel mai mare acționar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o participație de 14,6%. Printre acționarii semnificativi se regăsesc președintele Consiliului de Administrație al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), și International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creștere cu 40,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, activele instituției de credit urcând, față de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Tags:
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide