Băncile, nemulțumite de plafonarea comisioanelor la carduri. Chirițioiu: „Retailerii erau victimele unor adevărate carteluri”

Băncile, nemulțumite de plafonarea comisioanelor la carduri. Chirițioiu: Retailerii erau victimele unor adevărate carteluri
Publicat: 19/03/2015, 13:48

„Considerăm că plafonarea duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană”, a declarat joi președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

El a precizat că legea plafonării comisioanelor interbancare „prinde” România într-o situație „nu tocmai fericită”, argumentând că trebuie comparate volumele de tranzacționare, în condițiile în care România sunt mult mai mici decât în statele europene.

„Trebuie să știm și din perspectivă economică ce se întâmplă. Volumele nu sunt așa mare ca în alte țări, s-ar putea să ne grăbim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucătorii din domeniu”, a spus Dănescu.

În replică, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, i-a transmis că situația putea fi mult mai rea, având în vedere că alternativa dată autorităților de Comisia Europeană fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.

„Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. Băncile estimează 70 milioane euro pierderi din veniturile generate de operațiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiți-vă că putea să fie și mai rău: în România am fost întrebați de CE dacă vrem să rezolvăm prin legislație sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigație pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine așa față de cele 70 milioane euro?”, l-a întrebat Chirițoiu pe Dănescu.

El a mai punctat că băncile nu țin cont, în schimb, de creșterea gradului de acceptare a plății cu cardurile la retaileri și a volumului de tranzacții.

Șeful CC a anunțat joi că legea plafonării comisioanelor interbancare pentru tranzacțiile cu carduri a fost aprobată de plenul Parlamentului și urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

El speră ca în următoarele luni, după publicarea legii în Monitorul Oficial, să fie aprobate și normele de aplicare, astfel încât anul viitor, când intră în vigoare aceste prevederi și la nivel european, legislația să fie aplicată coerent la nivel național.

Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacțiile cu carduri, măsură estimată să genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianți și de 730 milioane de euro pentru consumatori.

Regulamentul are nevoie și de aprobarea formală a Consiliului UE.

Documentul stipulează plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacțiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit, atât pentru tranzacțiile transfrontaliere, cât și pentru operațiunile naționale.

În România, legea pe această temă stipulează și limitarea încasărilor și plăților zilnice în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoană, respectiv 10.000 lei/persoană.

Proiectul de lege a stârnit reacții aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentanții celor două mari companii de carduri, MasterCard și Visa, au reacționat imediat după lansarea publică a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de altă parte, reprezentanții marilor retaileri au cerut aplicarea imediată a reducerilor de comisioane, spunând că piața cardurilor ar fi profitabilă pentru bănci chiar și în absența comisioanelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte