Banii necesari în 2008 pentru a cumpăra o garsonieră ajung acum pentru o locuință cu 3 sau 4 camere

Banii necesari în 2008 pentru a cumpăra o garsonieră ajung acum pentru o locuință cu 3 sau 4 camere
Publicat: 19/02/2014, 11:52
Actualizat: 20/03/2019, 21:15

„Înainte de perioada de recesiune economică, 60.000 de euro era o sumă modestă pentru cumpărarea unei locuințe într-unul din centrele regionale ale țării. În martie 2008, moment de vârf pentru piața rezidențială autohtonă, aceasta permitea doar achiziția unei garsoniere în marile orașe – și nici măcar atât în Capitală. În ultimii șase ani însă, lucrurile s-au schimbat radical. La ora actuală un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpărarea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar, citat de Mediafax.

Astfel, potrivit ofertelor listate pe portal, în București, în martie 2008, prețul mediu cerut pentru o garsonieră era de circa 82.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere urca la 123.000 de euro. Astăzi însă, cu suma de 60.000 de euro pot fi găsite cu ușurință locuințe vechi cu trei sau chiar camere în așa-numitele cartiere „muncitorești” (Titan, Drumul Taberei, Crângași etc.). În Militari, spre exemplu, o unitate locativă cu patru camere și o suprafață utilă de 75 de metri pătrați, construită în anul 1970, are un preț de 60.000 de euro.

Deși la începutul lui 2008 suma de 60.000 de euro era una derizorie pentru segmentul rezidențial nou, în prezent oferta pe această categorie este una consistentă, chiar și în București. Un asemenea buget este suficient pentru achiziția unui apartament cu două sau chiar trei camere în zone precum Berceni, Colentina, Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Bucureștii Noi, Rahova, Băneasa sau chiar Nicolae Grigorescu. În Drumul Taberei, spre exemplu, în apropiere de Parcul Moghioroș, un apartament cu trei camere, cu o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, are un preț de 60.000 de euro.

Cu 60.000 de euro locuitorii Capitalei au oportunitatea de a achiziționa chiar și o casă nou-construită într-una dintre localitățile limitrofe, precum Pantelimon, Bragadiru, Corbeanca, Tunari, Chitila etc.

Scăderea prețurilor în Brașov a făcut ca în aproape șase ani, cu bugetul pentru o garsonieră să poți cumpăra apartamente vechi cu trei, patru și chiar cinci camere din zone precum Astra, Răcădău, Tractorul, Triaj, Noua etc. Astfel, în cartierul Tractorul, un apartament cu cinci camere, cu o suprafață utilă de 118 metri pătrați, are un preț de 58.000 de euro. De asemenea, pe segmentul locuințelor noi pot fi achiziționate unități locative cu două până la patru camere, și case la curte.

În Constanța, prețul mediu cerut în martie 2008 pentru o garsonieră și un apartament cu două camere confort 1 era de aproximativ 45.300 de euro și, respectiv, 79.000 de euro. Ca și în celelalte mari orașe, în prezent, un buget de 60.000 de euro permite achiziția unui apartament vechi cu trei sau patru camere în cartiere precum Tomis Nord, Poarta 6, Inel I, Inel II, CET, Far, Energia etc. Chiar și în centru, o locuință cu patru camere și o suprafață utilă de 72 de metri pătrați este disponibilă spre vânzare pentru 52.000 de euro.

Înainte de declanșarea crizei, prețul unei garsoniere din Cluj-Napoca se apropia de circa 50.000 de euro, în vreme ce un apartament cu două camere ajungea la o medie de aproape 74.000 de euro. Astăzi însă, cu 60.000 de euro pot găsite apartamente cu trei și patru camere în zone precum Mănăștur, Iris, Zorilor etc. În apropiere de centrul orașului, spre exemplu, un apartament cu patru camere de 80 de metri pătrați are un preț de 53.000 de euro. Pe segmentul rezidențial nou pot fi găsite apartamente cu trei și patru camere, cele mai accesibile oferte fiind în afara orașului, în zona Florești. Și în cartierul Zorilor, un apartament cu patru camere, de 109 metri pătrați, construit în 2009, are un preț de 52.000 de euro. În zona Florești, o casă construită în 2008, cu trei camere și o suprafață utilă de 82 de metri pătrați este scoasă la vânzare pentru 52.000 de euro.

În Timișoara, în martie 2008 prețul mediu cerut pentru o garsonieră confort 1 depășea 45.000 de euro, iar pentru un apartament cu două camere se ridica la aproximativ 75.000 de euro. În prezent, cu 60.000 de euro poate fi cumpărat un apartament vechi cu trei și patru camere în diferite cartiere ale orașului – Torontalului, Girocului, Steaua, Lipovei, Șagului, Aradului etc. Pe segmentul locuințelor noi, cu această sumă pot fi achiziționate unități locative cu două și trei camere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani