„Big Brother” în hoteluri. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va gestiona și audita Sistemul de Evidență a Turiștilor

Big Brother în hoteluri. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va gestiona și audita Sistemul de Evidență a Turiștilor
Publicat: 23/08/2012, 16:53
Actualizat: 30/01/2019, 16:39

Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor (SIET), contestat de hotelieri pentru că ar încălca intimitatea turiștilor, prin care vor fi înregistrați „în timp real” turiștii cazați în hoteluri și pensiuni, va fi gestionat și auditat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„SIET este o aplicație informatică implementată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care cuprinde informații cu privire la structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare, clasificate, și care înregistrează în timp real turiști cazați în structurile de primire turistice clasificate.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare au obligația să respecte și să aplice integral prevederile prezentei ordonanțe”, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern elaborat de MDRT.

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), într-o scrisoare transmisă în luna ianuarie, să nu introducă Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor (SIET), pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Hotelurile și pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidență a turiștilor prin care se va putea afla în orice moment cine și unde este cazat. MDRT a explicat la începutul anului că sistemul va ajuta atât la acumularea de date statistice, cât și la combaterea evaziunii fiscale. În plus, prin corelarea informațiilor furnizate de SIET, persoanele care au săvârșit infracțiuni și sunt urmărite național sau internațional vor putea fi reperate mai ușor.

Potrivit noului proiect de act normativ, MDRT are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziție Institutului Național de Statistică pentru cercetare statistică, iar Ministerul Administrației și Internelor are acces și la datele personale.

În nota de fundamentare se menționează că pe termen mediu și lung sistemul va crea un impact pozitiv, „în sensul că se va reduce fenomenul de evaziune fiscală prin înregistrarea în timp real a turiștilor” care se cazează în structuri de primire turistice.

„Evidențierea reală a veniturilor obținute de operatorii economici va determina creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor obținute de operatorii economici din domeniul turismului. Acest program electronic va permite obținerea, în orice moment, a unor informații cu privire la circulația turistică la nivel local, regional și central, având două componente principale: o bază de date privind structurile de primire turistice și un sistem de înregistrare și raportare a turiștilor cazați”, se mai arată în nota de fundamentare.

Astfel, prin corelarea informațiilor furnizate de SIET, vor putea fi sancționate de către instituțiile îndrituite și tentativele sau faptele de neînregistrare a turiștilor.

În momentul în care proiectul va intra în vigoare, structurile de cazare vor fi obligate să asigure la sosirea turiștilor completarea formularului „Fișa de anunțare a sosirii și plecării turiștilor”.

Completarea fișelor de anunțare a sosirii și plecării turiștilor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetățenii români sunt buletinul, cartea de identitate, pașaportul, carnetul de marinar sau licența de zbor, iar pentru cetățenii străini sunt pașaportul, carnetul de identitate, legitimația provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licența de zbor. Elevii instituțiilor militare de învățământ se vor caza cu buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimația).

Fișele de anunțare a sosirii și plecării turiștilor, completate și semnate de turiștii cazați, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepționeri, care sunt obligați să confrunte datele din fișe cu cele din actul de identitate, să semneze fișele pentru confirmarea completării corecte a acestora și să restituie imediat actele de identitate turiștilor. Răspunderea pentru completarea corectă a fișelor de anunțare a sosirii și plecării turiștilor revine recepționerilor, care au obligația informării turiștilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și obținerii consimțământului turiștilor în acest sens.

Fișele de anunțare a sosirii și plecării turiștilor, indiferent de formatul acestora, se întocmesc într-un exemplar, se grupează în ordine alfabetică și rămân în cadrul structurii de primire turistică la dispoziția organelor de poliție, cu termen de arhivare trei ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Obligația de a asigura aceste formulare revine proprietarilor sau administratorilor structurilor de primire turistice.

Administratorii structurilor de cazare sunt obligați să înregistreze turiștii cazați în sistemul SIET, după verificarea de către recepționer a datelor înscrise în actul de identitate cu cele completate în fișa de anunțare a sosirii și plecării. Înregistrarea se face prin introducerea în SIET a datelor înscrise în fișa de anunțare a sosirii și plecării turiștilor.

Personalului unităților de cazare îi este interzis să dea relații și informații cu privire la sejurul turiștilor, fără acordul acestora, cu excepția datelor referitoare la legalitatea șederii lor, solicitate de reprezentanții autorizați ai Poliției sau ai autorității administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului. Vizitarea turiștilor în structurile de primire turistice este admisă cu condiția ca vizitatorul să anunțe recepția.

Recepționerii sunt obligați să permită vizita numai după obținerea acordului turistului care urmează să fie vizitat. Vizitatorul poate rămâne peste noapte în camera turistului vizitat numai după anunțarea recepției, completarea fișei de anunțare a sosirii și plecării turiștilor, înregistrarea în SIET și în documentele de evidență ale structurii, în vederea achitării contravalorii cazării.

Hotelierii sunt obligați ca în termen de 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței să înscrie structura de cazare în SIET, conform instrucțiunilor din manualul postat pe pagina de internet a autorității administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului.

De asemenea, sunt obligați să raporteze zilnic numărul de turiști înregistrați, cu excepția celor care prestează activități de cazare fragmentat și care trebuie să notifice în SIET suspendarea temporară a activității, respectiv a reluării acesteia. Hotelurile sau pensiunile care activează în zone geografice fără acoperire cu internet au obligația să raporteze numărul de turiști înregistrați în structură, o singură dată pe săptămână, în ultima zi a acesteia (duminica).

Hotelierii s-au plâns în ianuarie că aplicarea sistemului încalcă libera și neîngradita circulație a persoanei și conduce la transmiterea, fără acordul celui care folosește serviciile hotelierilor, a unor informații confidențiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente și neplăceri de orice natură.

„Transmiterea acestor date altor entități, fie ele definite prin HG, trebuie să presupună o explicație a motivului pentru care se transmit și o garanție asupra confidențialității tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigură, iar noi nu ni-l asumăm. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri și ne va îngreuna activitatea” se arată în scrisoarea trimisă MDRT și semnată în ianuarie de către Radu Enache, președintele FIHR.

Potrivit hotelierilor, numărul persoanelor care se vor caza în unitățile turistice va scădea după ce acestea vor afla că datele lor personale vor fi transmise și altor instituții în afară de Poliție și Parchet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?