Bloomberg: Reglementările stricte și birocrația amenință investițiile imobiliare în Europa

Bloomberg: Reglementările stricte și birocrația amenință investițiile imobiliare în Europa
Publicat: 06/01/2024, 07:30

Investitorii intenționează să intensifice construcțiile de locuințe în marile orașe din Europa, în contextul în care prețurile chiriilor sunt tot mai mari, dar întâmpină obstacole majore generate de reglementările foarte stricte și de birocrație, comentează grupul media Bloomberg.

În contextul în care investițiile în spații pentru birouri și pentru rețele de retail sunt afectate de munca de acasă și de cumpărăturile online, investitorii au pregătit 82 de milioane de euro (90 de milioane de dolari) pentru proiecte rezidențiale în Europa în 2024 și 2025, conform datelor centralizate de grupul Savills. Dar proiectele sunt blocate de reglementările rigide și de birocrație.

”Există capital care încearcă să ajungă în Europa, unde oferta este slabă și nu există stocuri suficiente. Dar există și bariere”, afirmă Mark Allnutt, directorul companiei Greystar Real Estate Partners.

În contextul locuințelor insuficiente, chiriile au crescut foarte mult în ultimii ani în marile orașe europene. În Londra, prețurile au fost majorate cu 31% în perioada 2018-2023, iar în Berlin cu 28%. La Bruxelles și Dublin, chiriile au crescut cu 24%, la Lisabona cu 23%, la Copenhaga cu 11%, iar la Paris cu 10%.

”Spațiile locative au devenit o problemă politică în Europa, contribuind la tensiuni sociale și la frustrarea alegătorilor. Dar nu există nicio soluție imediată. De la controalele asupra chiriilor la blocajele privind planificarea urbană, obstacolele variază în Europa și vor fi necesare acțiuni susținute ale guvernelor pentru deblocarea investițiilor”, comentează grupul media Bloomberg.

În Marea Britanie, deciziile privind proiectele urbane sunt luate de consiliile locale, iar investitorii sunt nemulțumiți. ”Unele consilii locale înțeleg ideea, altele, nu. Sunt mai multe consiliile care nu înțeleg nevoile”, explică Mark Allnutt.

Durata procedurilor de aprobare a proiectelor imobiliare este foarte îndelungată, iar perspectivele unor noi reglementări generează probleme suplimentare. ”Sectorul construcțiilor este obstrucționat de ceea ce investitorii consideră a fi niveluri ridicate de riscuri politice”, afirmă analistul John Boyle.

În Irlanda, prețurile chiriilor sunt plafonate la majorări anuale de 2%, cu excepția evoluțiilor inflației, ceea ce generează noi provocări în sectorul imobiliar și tensiuni sociale. În noiembrie, unele persoane implicate în protestele violente din Dublin au reproșat lipsa caselor la prețuri acceptabile, mai ales în contextul afluxului de refugiați.

În Germania, mai puțin de jumătate dintre cetățeni sunt proprietari de case, iar achizițiile din stocurile existente presupun renovări. Guvernul Olaf Scholz nu a reușit să atingă obiectivul de a construi 400.000 de case pe an, astfel că a fost nevoit să flexibilizeze reglementările stricte privind eficiența, deși măsura nu prea impulsionează construcțiile, în contextul majorării costurilor materialelor și dobânzilor.

”Construcțiile de locuințe au nevoie urgentă de o accelerare, nu de incertitudine”, afirmă Felix Pakleppa, directorul asociației de lobby ZDB.

Probleme generate de reglementări și de costurile mari de construcție și creditare sunt și în Suedia, Danemarca și Polonia. În Spania, procedurile administrative care pot dura până la un an descurajează investițiile și generează costuri suplimentare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...