Bloomberg: Visul lui Putin pentru construcția unui nou gazoduct care să ocolească Ucraina „rămâne în așteptare”

Bloomberg: Visul lui Putin pentru construcția unui nou gazoduct care să ocolească Ucraina rămâne în așteptare
Publicat: 15/08/2014, 13:50
Actualizat: 13/02/2016, 11:32

Proiectul South Stream, de 46 de miliarde de dolari, promovat de Gazprom, este în așteptare și probabil va rămâne așa ani de zile, în condițiile în care Rusia continuă să alimenteze conflictul armat din estul Ucrainei, iar UE răspunde cu sancțiuni, se arată într-o analiză a Eurasia Group.

În aceste condiții, Ucraina va rămâne o rută majoră de tranzit pentru circa jumătate din livrările de gaze ale Gazprom în Europa.

Anterior, Uniunea Europeană avea poziții mixte legate de South Stream, dar cu trupele rusești masate la granița cu Ucraina statele membre nu au altă opțiune decât să aibă o poziție unitară.

„În niciun caz Europa nu va relua negocierile pentru South Stream, având în vedere contextul geopolitic al crizei ucrainene”, a declarat Emily Stromquist, analist al Eurasia în Londra.

Criza ucraineană, combinată cu dezacordurile referitoare la respectarea reglementărilor europene în domeniul energiei, va duce la amânarea cu mai mulți ani a construcției South Stream, a spus Stromquist.

Conducta de 2.446 kilometri va trece pe sub Marea Neagră și va intra în UE prin Bulgaria, punând capăt dependenței Gazprom de sistemul de conducte al Ucrainei.

În timp ce Comisia Europeană și-a exprimat în trecut îngrijorarea că proiectul nu respectă legislația comunitară, unele state membre, în special din sudul continentului, au susținut deschis construcția gazoductului.

Situația se schimbă însă, din cauza sprijinului dat de Putin separatiștilor din estul Ucrainei și a interzicerii de către Rusia a importurilor de alimente europene.

„Din punct de vedere politic este foarte dificil pentru Comisie să sprijine South Stream, întrucât s-ar putea considera că privează Ucraina de avantajul avut în raport cu Rusia. În egală măsură, este foarte dificil pentru CE să blocheze South Stream, atâta timp cât nu poate asigura securitatea aprovizionării cu gaze a statelor din sud-estul Europei, prin alte căi”, a arătat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze în mod direct perspectivele proiectului South Stream, precizând că toate investițiile noi în infrastructură trebuie să respecte legislația UE.

Ucraina și Rusia au o lungă istorie de dispute legate de prețul gazelor și datorii. În 2009, livrările Rusiei prin Ucraina au fost oprite timp de 13 zile, lăsând Europa de Sud-Est fără gaze.

Rusia a diversificat ulterior rutele utilizate pentru furnizarea gazelor în UE, dar Gazprom a livrat încă anul trecut 89 de miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina, circa 55% din exporturile totale în Europa.

Cu o capacitate maximă de 63 de miliarde de metri cubi pe an, South Stream rămâne un element esențial pentru obiectivul Rusiei de a elimina Ucraina ca rută de tranzit.

Gazprom intenționa inițial ca South Stream să intre în exploatare până la sfârșitul lui 2015 cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze.

Reprezentanții Gazprom nu au putut fi contactați pentru comentarii.

South Stream va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagră și va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria și Slovenia, până în Austria.

Partenerii Gazprom pentru porțiunea offshore a gazoductului sunt compania italiană Eni, Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța).

Companiile implicate în proiectul South Stream sunt nemulțumite din cauza blocajului.

Gazprom a cheltuit circa 3,1 miliarde de dolari pentru infrastructura locală necesară South Stream și intenționează să investească alte 18,4 miliarde de dolari.

În Europa, compania italiană Saipem a semnat un contract de 2 miliarde de euro pentru instalarea primelor instalații subacvatice.

Companiile Electricite de France, Wintershall (Germania) și Eni (Italia) ar trebui în viitor să obțină profituri de ordinul miliardelor de dolari din participarea la South Stream.

Gazprom deține o participație de 50% la sectorul subacvatic al South Stream, al cărui cost este estimat la circa 10 miliarde de euro. Sectoarele terestre ale gazoductului vor fi construite de Gazprom în colaborare cu companiile locale de utilități și vor cota aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit estimărilor companiei ruse.

Saipem și EDF au anunțat că proiectul continuă conform programului, iar Wintershall nu anticipează un impact imediat asupra afacerilor companiei.

„Nu putem spune cum vor afecta sancțiunile climatul de afaceri, ar putea fi un impact pe termen mediu sau lung asupra activităților”, a declarat un purtător de cuvânt al Wintershall.

În luna iunie, Gazprom și grupul OMV au încheiat un acord pentru construcția și operarea ulterioară a tronsonului austriac al South Stream. Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat în această săptămână că neînțelegerile dintre Rusia și Occident din cauza crizei din Ucraina nu vor duce la anularea construcției gazoductului South Stream.

Având în vedere valoarea proiectului South Stream pentru Rusia, UE l-ar putea folosi pentru a obține un avantaj în negocierile legate de livrările de gaze către Ucraina, consideră Stromquist.

Unele țări, precum Bulgaria, mizează pe South Stream pentru îmbunătățirea semnificativă a securității aprovizionării cu energie, și au oprit lucrările de construcție doar la presiunea intensă a uniunii Europene și Statelor Unite.

Guvernul bulgar a cedat doar după ce a ieșit la iveală că contractul de construcție a fost încredințat companiei ruse Stroytransgaz, controlată de un apropiat al președintelui Putin, Ghenadi Timcenko, care se află pe lista sancțiunilor SUA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×