Blue Air a fost preluată pentru suma de 30 milioane de euro. Cine a câștigat licitația

Blue Air a fost preluată pentru suma de 30 milioane de euro. Cine a câștigat licitația
Publicat: 17/05/2013, 20:09
Actualizat: 21/03/2019, 19:47

Firma Airline Management Solutions, înființată în urmă cu o lună de patru acționari români, a preluat fondul de comerț al Blue Air, printr-o tranzacție în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligații de 28 milioane de euro.
Anterior, reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania au afirmat într-o conferință de presă că Airline Management Solutions este o firmă cu acționariat româno-belgian.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Airline Management Solutions a fost înființată pe 17 aprilie și are ca acționari patru persoane fizice din București, respectiv Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) și Luciana Păunescu (17%).

Potrivit Linkedin, Luciana Păunescu deține Blue Air Travel și a fost director executiv la Maxitours Belgia, care are în ofertă diverse destinații din România.

Administratorul Airline Management Solutions, Tudor-Zamfir Constantinescu, este fost pilot la Blue Air și locuiește la Bruxelles, potrivit profilului său pe Facebook. De asemenea, Teodor Cristian Rada a fost pilot la Blue Air, potrivit profilului său pe google+.

Tranzacția constă în transferul operațiunilor companiei Blue Air (fondul de comerț, care include brandul Blue Air, know-how-ul și platforma de vânzare, nu și activele imobilizate ale companiei), precum și preluarea unor obligații de 28 milioane euro, din care 24 milioane euro reprezintă bilete plătite în avans de către 276.000 de pasageri.

„Firma Airline Management Solutions are în acționariat exclusiv specialiști în aviație, cu experiență în domeniu și management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori și acționari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului. Blue Air se vinde cu obligații de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligația de a transporta pasagerii care au achiziționat bilete în avans și de alte câteva creanțe. Obiectul tranzacției îl fac activele necorporale ale societății, brand-ul, marca, know-how-ul, web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale și participațiile la Blue Aero SRL și la Ingragroup SRL”, se arată într-un comunicat al Casei de Insolvență Transilvania.

În comunicat se menționează că firma a depus în conturile Blue Air un avans de 6 milioane lei și că a venit cu garanții bancare suplimentare de 5 milioane de euro pentru eliberarea cash-ului colateral.

„Transferul efectiv al operațiunilor se va face într-o perioadă de 10-30 de zile. Totodată, toți angajații, respectiv 520 de persoane vor fi preluate de noua companie. Compania aleasă a fost cea care a îndeplinit toate condițiile impuse de noi, cea mai importantă fiind avansul de 6 milioane de lei, prin care compania își poate continua activitatea”, a declarat, într-o conferință de presă, Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvență Transilvania (CITR), coordonatorul Comisiei de negociere pentru vânzarea Blue Air.

Întrebat de ziariști pe cine reprezintă Airline Management Solutions și dacă are licență de zbor pentru România, Cionca a afirmat doar că firma este înregistrată în România, are acționariat româno-belgian și că are licență de zbor „într-o țară”, fără să menționeze care anume.

„Airline Management Solutions este deținută de o firmă din Belgia și două persoane fizice, este o firmă româno-belgiană, înregistrată în România. Este un start-up”, a afirmat Cionca.

El a subliniat, la insistențele ziariștilor care întrebau dacă în spatele firmei se află omul de afaceri Nelu Iordache, că acesta nu are nicio legătură cu această societate.

„Am avut discuții cu Nelu Iordache despre compania Romstrade, dar nu am avut nicio discuție pe tema vânzării Blue Air”, a afirmat Cionca.

Casa de Insolvență Transilvania este administratorul judiciar al Romstrade, companie aflată în insolvență și care deține Blue Air.

„În acord cu creditorii și investitorii interesați de Blue Air, am accelerat licitația pentru compania aviatică pentru a putea conferi companiei o stabilitate ridicată. S-a decis vânzarea business-ului Blue Air pentru a consolida poziția companiei pe piața din România, cât și pe piața europeană, și pentru a putea îmbunătăți calitatea serviciilor de transport aerian oferite pasagerilor”, au menționat reprezentanții CITR.

Compania aeriană low cost a transportat anul trecut 1,45 milioane de pasageri și are afaceri anuale de aproape 150 milioane euro. Principalul competitor, Wizz Air, a transportat 2,7 milioane pasageri și estimează 3 milioane de pasageri pentru anul acesta.

Blue Air și Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocați pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad și aflat în prezent în detenție.