Bogdan Chirițoiu va participa la conferința „Mediafax Talks about Competition”- ediția a IX-a

Bogdan Chirițoiu va participa la conferința Mediafax Talks about Competition- ediția a IX-a
Publicat: 18/03/2015, 16:02

La conferința organizată de Agenția de presă Mediafax vor fi prezenți ca lectori: Bogdan CHIRIȚOIU – Președinte, Consiliul Concurenței; Florin DĂNESCU – Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor; Mihaela ION – Managing Associate, Popovici, Nițu&Asociații; Adrian MANOLACHE – Reprezentant, AMRCR; Silvia VLĂSCEANU – Director General, Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), precum și un reprezentant al ANPC.

Un mediu concurențial sănătos este un element esențial pentru buna funcționare a unei companii. Un astfel de mediu poate fi format și menținut prin reglementarea și supravegherea de către autorități, precum și prin aplicarea și respectarea legislației din domeniul concurenței de către toți jucătorii din economie. Politica concurenței trebuie cunoscută și înțeleasă de către toți cei implicați în viața economică, iar acest lucru nu poate fi realizat fără aplicarea principiilor transparenței și nediscriminării. Agenții economici trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejați de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, cât și care sunt sancțiunile la care se expun dacă încălcă normele.

În cadrul acestei ediții vor fi supuse dezbaterii teme precum importanța concurenței în buna funcționare a mediului de afaceri, investigații ale Consiliului Concurenței – rapoarte finalizate și concluziile acestora, concurența în sectoarele esențiale ale economiei românești: bancar, retail, energie, telecom, pharma, măsuri necesare pentru menținerea echilibrului pieței din punct de vedere concurențial, procedura de demarare și desfășurare a investigațiilor în eventualitatea posibilelor cazuri de concurență neloială, dar și exemple de concurență neloială, modalități de preîntâmpinare a acestui tip de comportament, măsuri aplicate celor care o practică și impactul creșterii amenzilor pentru denigrarea unui competitor.

Alte teme de discuție vizează detalii privind proiectul „Monitorul Prețurilor” demarat de Consiliul Concurenței și ANPC, aspecte concurențiale în licitații publice, amenzi și sancțiuni pentru încălcarea legii concurenței, utilitatea exercițiilor de simulare a unei inspecții inopinate a Consiliului Concurenței, limitele legale în care se pot desfășura astfel de inspecții și modalitatea de funcționare a platformei online unde persoanele fizice pot face sesizări privind încălcarea legislației din domeniul concurenței.

„Comisia Europeană ne împinge în ultima vreme să facem comparatoare de prețuri pentru a facilita accesul consumatorilor la informații. Am discutat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) pentru a face un comparator de tarife, este un lucru prin care am putea facilita înțelegerea de către clienți a produselor, care sunt foarte complicate și greu de înțeles.Comisia Europeană vrea, de asemenea, să existe un comparator pe conturile bancare. În ceea ce privește proiectul «Monitorul prețurilor» pe piața de retail, acesta este complicat, deși sunt exemple de succes pe alte piețe. Retailerii nu au reacționat prea bine, dar lucrurile se vor întâmpla că vor sau nu aceștia. Există și un început de comerț online pe zona asta, lucrurile se vor mișca în direcția asta. Mai bine să nu te pui cu valul, ci să mergi cu valul. Sunt discuții, sunt câțiva retaileri care sunt interesați, dar vrem să avem cât mai multe companii care să se implice în proiect”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Conferința va fi moderată de Cristian DIMITRIU, Director Editorial Mediafax și are ca partener Popovici, Nițu&Asociații.

Mai multe detalii, agenda evenimentului „Mediafax Talks about Competition” – ediția a IX-a și înscrierile pentru participare pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/competition-2015

Conferința va reuni circa 150 de participanți, având structura următoare: reprezentanți ai Consiliului Concurenței, reprezentanți ai ANPC, ai Camerelor de Comerț și asociațiilor, reprezentanți ai ambasadelor, specialiști și practicieni din domeniul concurenței, managementului și administrației publice, reprezentanți la nivel de top management și consilieri juridici din cadrul companiilor active în toate industriile – auto, energie, retail, pharma, telecom, bănci, asigurări, investiții, leasing, construcții, logistică, bancheri, consultanți, dar și reprezentanți ai mass-media din presă scrisă, radio și TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York