Borza, condamnat la închisoare cu suspendare, rămâne administrator judiciar la Hidroelectrica

Redactor:
Carol Dan
Borza, condamnat la închisoare cu suspendare, rămâne administrator judiciar la Hidroelectrica
Remus Borza, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, va rămâne administrator judiciar la Hidroelectrica.

Remus Borza, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, va rămâne administrator judiciar la Hidroelectrica.

„Îmi pare rău că trebuie să dezamăgesc pe unii dintre dumneavoastră. Borza râmâne la Hidroelectrica”, a afirmat Borza la conferința ZF Power Summit.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru conflict de interese, după ce, în primă instanță, el a fost achitat.

Instanța supremă a dispus aplicarea unui termen de încercare de trei ani în cazul lui Remus Borza.

La aceeași pedeapsă a fost condamnată și Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, cea care, de altfel, a fost și ea achitată în primă instanță, de Curtea de Apel București.

Avocatul Remus Borza a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că firma de insolvență deținută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistență juridică cu casa de avocatură la care Borza era asociat.

Parchetul Curții de Apel București a înregistrat în 25 februarie 2013 dosarul în care Remus Borza și Nicoleta Munteanu, avocați în Baroul București, sunt suspectați de conflict de interese, iar în 8 iulie a început urmărirea penală în cazul acestora. Cei doi au fost trimiși în judecată în octombrie 2013.

Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistență juridică între firma de insolvență și Societatea Civilă Profesională de Avocați „Borza și Asociații”. Asistența juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare și depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului București, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat și la SCP „Borza și Asociații”.

În cazul lui Remus Borza, procurorii au stabilit că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăți către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.

Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvență Euro Insol, cât și la SCP „Borza și Asociații”, „realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât și pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta”.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei. Compania a intrat în însolvență în februarie 2014, pentru a doua oară în mai puțin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Inchide