BRD a raportat un câștig de 39,4 mil lei la jumătatea anului

BRD a raportat un câștig de 39,4 mil lei la jumătatea anului
Publicat: 30/07/2012, 13:04
Actualizat: 04/08/2014, 12:53

BRD- Groupe Societe Generale, a doua bancă de pe piață, a realizat în primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, după pierderi în trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reduceriii veniturilor și a unui cost ridicat al riscului, scrie Ziarul Financiar.

„Volumul creditelor a crescut într-un ritm superior mediei sistemului bancar (+5% pentru BRD vs +1.7% pentru sistemul bancar, în comparație cu sfârșitul lunii decembrie 2011). Volumul total al creditelor brute acordate clienților este de 35,2 miliarde lei, mai mare cu 4% în comparație cu 31 decembrie 2011 și cu 5% față de 30 iunie 2011. Principalii factori care au determinat această creștere în perioada primului semestru au fost campania promoțională Expresso și producția de credite acordate în cadrul programului Prima Casă”, se arată într-un comunicat BRD transmis Bursei de Valori București.

Volumul depozitelor a fost, la sfârșitul primului semestru, mai mare cu 9% față de 31 decembrie 2011 și cu 13% comparativ cu 30 iunie 2011, ajungând la 32,9 miliarde lei.

Potrivit BRD, venitul net bancar a scăzut cu aproximativ 6%, cu precădere din cauza scăderii continue a marjei nete de dobândă (-9%), proces influențat în mod semnificativ de reducerea dobânzilor de piață. Cu toate acestea, veniturile din comisioane pentru servicii și dobânzi și-au dovedit reziliența.

În primul semestru al anului s-a menținut un control strict al cheltuielilor generale care a dus la o scădere a acestora cu 2% față de 30 iunie 2011. Coeficientul de exploatare a fost, la sfârșitul primului semestru al anului, de 47%.

„Profitul net al primului semestru este de 39,4 milioane lei, influențat de un cost net al riscului ridicat (714 milioane lei). Nivelul costului net al riscului a fost determinat în principal de scăderea valorii garanțiilor asociate creditelor neperformante. Totuși, în ceea ce privește principalele segmente de clienți, costul riscului pentru clientela de persoane fizice confirma tendința pozitivă, în timp ce pe piața corporate se poate observa reducerea progresivă a noilor intrări în incapacitate de plată”, se mai spune în comunicatul BRD.

Banca a realizat în primele trei luni din acest an un profit de 83 milioane lei, astfel că din datele prezentate rezultă o pierdere netă în al doilea trimestru de 43,6 milioane lei.

BRD a afișat la mijlocul anului trecut un profit net de 282 milioane lei, mai redus cu 23,3%comparativ cu câștigul de 366,9 milioane lei din aceeași perioadă din 2010.

Activele totale ale băncii însumau 47,79 miliarde lei după primele șase luni din 2012, cu 1,97% mai mici față de luna decembrie, când totalizau 48,75 miliarde lei.

Valoarea totală a investițiilor realizate în primul semestru din acest an a fost de 8,2 milioane de euro, suma fiind destinatã în principal sistemelor informatice și rețelei.

Disponibilitățile băncii au scăzut cu 4% față de primele șase luni din 2011, la 8,44 miliarde lei. Comparativ cu finalul anului, acestea au coborât cu 10%.

Rentabilitatea capitalului (ROE) a scăzut la 1,3% la finalul lunii iunie, de la 8% în decembrie 2011. La finalul primului semestru din anul precedent ROE se plasa la 11,1%.

Banca avea, la sfârșitul lunii iunie, 932 de unități deschise îm tață, în scădere de la 937 în decembrie. Numărul de angajați a coborât la 8.179 persoane, de la 8.245 persoane la finalul anului trecut.

Potrivit raportărilor de la finalul lunii iunie, Societe Generale deține 60,17% din acțiunile băncii, iar un pachet important, de 18,6% din titluri este împărțit între cele cinci societăți de investiții financiare (SIF), din care cea mai mare participație revine SIF Banat-Crișana (SIF), cu 4,66% din capital. Totodată, Fondul Proprietatea (FP) controla un pachet de 3,64% din acțiuni.

Acțiunile BRD au închis ședința de vineri a BVB la un preț de 8,74 lei, iar la această cotație, capitalizarea BRD este de 6,09 miliarde lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului