Britanicii vor fi dezamăgiți. Câți români și bulgari s-au „înghesuit” să lucreze în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă

Britanicii vor fi dezamăgiți. Câți români și bulgari s-au înghesuit să lucreze în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă
Publicat: 15/05/2014, 12:58
Actualizat: 21/03/2019, 06:21

Temerea britanicilor că zeci de mii de români și bulgari vor lua cu asalt Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă la 1 ianuarie 2014, s-a dovedit nejustificată. Campaniile vehemente lansate de presa din Regat la sfârșitul anului trecut sunt contrazise astăzi de cifre. Numărul total al românilor și al bulgarilor care lucrau în Regatul Unit, în martie, era de circa 140.000 de persoane, în scădere cu 2,7%, respectiv 4.000 de persoane față de finele anului trecut, când ei nu aveau același drepturi de a munci de care beneficiau cetățenii celorlalte state UE.

Specialiștii în resurse umane spun că, în mod normal, Marea Britanie este o destinație vizată în special de românii calificați care aleg să plece acolo la „sigur”, adică după ce și-au găsit deja un loc de muncă.

„Românii care pleacă în Marea Britanie nu fac parte, tradițional, din categoria muncitorilor puțin sau vag calificați. Aceștia se îndreaptă în țări precum Italia, Spania. În țări ca Marea Britanie, țările nordice, nu te descurci fără un venit. Costul de trai este foarte ridicat. Oamenii pleacă în general cu contract”, a explicat pentru gândul Oana Datki country manager al Consulteam România.

În ceea ce privește reducerea numărului de angajați români și bulgari din Marea Britanie, o posibilă explicație ar putea fi aceea că aceștia aleg uneori să lucreze acolo pe o perioadă determinată.

„Este evident că nu este vorba despre o invazie. Au plecat pe un contract ferm care poate fi și pe termen determinat”, a precizat Datki.

Grupul Migration Watch a estimat că în Marea Britanie ar urma să sosească, după ridicarea restricțiilor, aproximativ 50.000 de imigranți români și bulgari anual, iar UKIP, un partid eurosceptic și eurofob, a preconizat un „val uriaș” de imigranți.

Ce caută angajatorii britanici

Circa 13% dintre angajatorii din Marea Britanie spuneau anul trecut că au dificultăți în găsirea forței de muncă, în creștere cu două puncte procentuale față de 2012, potrivit unui studiu Manpower.

Angajatorii se plângeau de un deficit de „talent” în special în zona muncitorilor calificați (instalatori, tâmplari etc). Tot greu de găsit pentru companiile din Regatul Unit erau în 2013 inginerii, șoferii, secretarele, bucătarii, specialișii IT, tehnicienii sau specialiștii în vânzări.

Sursă: Studiu Manpower

Românii și bulgarii, 0,4% din forța de muncă din Marea Britanie.

În primul trimestru al anului 2014, numărul românilor și bulgarilor care lucrau pentru angajatori din Marea Britanie era cu 25% mai ridicat decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când 112.000 de persoane lucrau acolo.

Cei mai mulți români și bulgari au plecat însă la muncă în Marea Britanie în 2013, înainte de ridicarea interdicțiilor, reiese din datele biroului britanic de statistică.

Cei 140.000 de români și de bulgari care munceau în Anglia reprezintă 8% din totalul de cetățeni UE care au ales să lucreze acolo și 3% din totalul angajaților străini. Totodată, ei reprezintă circa 0,4% din forța totală de muncă din această țară.

Astfel, la finele primului trimestru, în Marea Britanie existau 30,3 milioane de angajați, dintre care doar 4,5 milioane străini. Totodată, dintre cei veniți la muncă de peste hotare, doar 1,7 milioane provin din state membre ale Uniunii Europene.

Marea Britanie, în topul preferințelor absolvenților români

În 2013, numărul de imigranți români plecați la muncă în Marea Britanie crescuse cu 32.000 de persoane.

Specialiștii în resurse umane susțin că în general, cei care aleg să plece acolo sunt persoane cu studii medii și superioare, țara fiind de altfel în topul preferințelor absolvenților români.

„În general angajatorii de acolo caută tehnicieni, de la ingineri la specialiști în IT. Există în continuare interes pentru Marea Britanie. Este o destinație de top în preferințele tinerilor absolvenți de studii superioare. Ei sunt atrași atât de nivelul de trai ridicat și de veniturile mari cât și de deschiderea culturală”, a precizat Oana Datki.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice