Bucureștiul, printre capitalele europene unde chiriile la birouri au crescut în primul semestru

Bucureștiul, printre capitalele europene unde chiriile la birouri au crescut în primul semestru
Publicat: 12/09/2012, 12:57
Actualizat: 22/03/2019, 05:23

Bucureștiul se numără printre capitalele europene unde chiriile spațiilor de birouri au crescut în primul semestru, pe fondul unei „cereri consistente”, potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, informează Mediafax.

„În timp ce piețele europene tradiționale se luptă pentru a atrage chiriași, pe piețele emergente aflate în expansiune rapidă, precum București, se înregistrează ușoare creșteri ale nivelului chiriilor datorate creșterii economice și a unei cereri consistente de spații de birouri. Pentru țările din Europa Centrală și de Est se preconizează o creștere relativ solidă a PIB, în jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins între 2012 și 2016”, a declarat, într-un comunicat, Karine Wookford, Global Head of Occupier Research în cadrul DTZ.

Potrivit reprezentanților DTZ, în zona centrală a Bucureștiului, rata de ocupare a clădirilor de birouri de Clasa A depășeste 90%, ceea ce a determinat proprietarii să opereze ușoare creșteri ale chiriei, situație întâlnită și în cazul clădirilor semicentrale.

„Drept urmare, pentru firmele interesate să închirieze suprafețe mari de birouri în aceste zone este mai greu decât în urmă cu doi ani să găseasca spații disponibile într-un termen scurt. Având în vedere că această zonă este foarte căutată, iar livrările de spații noi sunt limitate pentru următoarele 18 luni, de obicei recomandăm cliențiilor noștri să își securizeze contractele de închirirere pe un termen mai lung decât cel considerat în mod normal”, a declarat Mădălina Cojocaru, șeful departamentului de birouri în cadrul DTZ Echinox, compania din România a DTZ.

Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent în primele șase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varșovia sau Oslo.

Piețele în care ocupanții ar trebui să ia în calcul renegocierea chiriilor pentru spațiile de birouri sunt Budapesta și Praga, unde chiriile au stagnat în ultimii doi ani. Piețele din orașele germane Hamburg și Munchen se pozitionează similar, deși Hamburg este o piață mult mai volatilă și mai puțin previzibilă în ceea ce privește modificările nivelului chiriilor. Aceeași situație este valabilă în Barcelona și Dublin. La polul opus, pe unele piețe europene, incluzând Londra și Moscova, creșterea nivelului chiriilor se manifestă deja sau este iminentă.

„Ca urmare a tensiunii din zona euro și creșterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a menținut în general la un nivel scăzut în prima jumătate a anului. În Madrid, Milano și Kiev s-au înregistrat scăderi ale chiriilor. Cu toate acestea, creșterea economică solidă a determinat mărirea nivelului chiriilor în țările nordice”, se menționează în comunicat.

DTZ estimează pentru următorii cinci ani o creștere de 1,6% pe an a chiriilor pentru spațiile de birouri centrale din Europa, urmând avansul moderat al PIB-ului de 1,5%.

Se preconizează că orașul Antwerp va deveni cea mai atractivă piață pentru companii, fiind urmat de Budapesta, Riga și Tallin. În ciuda faptului că Londra-West End și Moscova sunt cele mai scumpe piețe, acestea vor cunoaște și cea mai mare creștere în intervalul 2012-2016, cu creșteri ale chiriilor în zonele centrale de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Această creștere se va manifesta îndeosebi către sfârșitul perioadei estimate, consideră analiștii DTZ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...