BUGET 2013. Primele cifre oficiale vehiculate de Guvernul Ponta: Noi tăieri de la investiții pentru a putea reîntregi salariile bugetarilor

BUGET 2013. Primele cifre oficiale vehiculate de Guvernul Ponta: Noi tăieri de la investiții pentru a putea reîntregi salariile bugetarilor
Publicat: 13/12/2012, 13:23
Actualizat: 21/03/2019, 15:53

Guvernul ar putea tăia 1,2 miliarde de lei (0,2 mld. euro) de la bugetul total de investiții alocat pentru 2013 pentru a putea asigura reîntregirea totală a salariilor bugetarilor, dar și pentru a putea plăti dobânzile aferente datoriei publice în creștere și pentru a putea finanța deficitul sistemului de pensii de stat și de la bugetul asigurărilor de sănătate, se arată într-o notă transmisă Executivului de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Astfel, conform primele cifre oficiale legate efectiv de structura cheltuielilor bugetului pentru 2013, suma alocată plății salariilor personalului din sectorul bugetar va crește cu 1,8 miliarde de lei (circa 0,4 mld. euro), cheltuielile pentru cofinanțarea fondurilor europene vor fi majorate cu 2,7 miliarde de lei (circa 0,6 mld. euro), transferurile pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate vor crește cu 3,2 miliarde de lei (0,7 mld. euro), iar dobânzile datoriei publice cu 0,4 miliarde de lei (90 mil. euro).

Pentru a se asigura aceste creșteri de cheltuieli, guvernul ia în calcul reducerea subvențiilor cu 0,4 miliarde de lei (90 mil. euro), diminuarea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 0,7 miliarde de lei (157 mil. euro), reducerea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă cu 1,9 miliarde de lei (0,4 mld. euro), precum și reducerea cheltuielilor de capital cu 1,2 miliarde de lei (0,2 mld. euro).

Nota transmisă de Finanțe a fost inclusă pe agenda de lucru a ședinței de Guvern ce a avut loc miercuri.

Astfel, noul buget prevede tăieri de 4,2 miliarde de lei (0,9 mld. euro) pentru acomodarea unor cheltuieli suplimentare de circa 8,1 miliarde de lei (1,8 mld. euro).

Guvernul vrea să majoreze pensiile și este dispus să cheltuiască 0,3% din PIB în plus anul viitor

Totodată, Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, a anunțat „este o prioritate majorarea pensiilor și se ia în calcul, la definitivarea proiectului de buget pe anul 2013, o majorare a acestora cu circa 4% începând cu luna ianuarie 2013”

Astfel, conform calculelor gândul, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat (pensii) ar urma să crească, în 2013, cu circa 1,9 miliarde de lei, echivalentul a 0,42 miliarde de euro la un curs mediu de 4,5 lei/euro prognozat de Comisia Națională de Prognoză (CNP) pentru anul viitor.

Calculele au fost făcute ținând cont de cifrele oficiale din execuția bugetară pe primele zece luni ale acestui an. Astfel, în primele zece luni ale lui 2012, cheltuielile legate de pensiile de stat au fost în valoare de 47,7 miliarde de lei, respectiv de circa 10,7 miliarde euro.

Practic, majorarea de 4% a pensiilor ar însemna cheltuieli suplimentare pentru bugetul general consolidat de 0,3% din PIB.

România s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 1,7% din PIB în 2013

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011. Deficitul bugetar ar urma să scadă anul viitor la 1,7% din PIB.

Guvernatorul Mugur Isărescu aprecia la începutul săptămânii că România va închide bugetul pentru anul curent în țintă și că nu ar mai fi obligată să taie în 2013.

„Cred că, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie să strângem. Trebuie să fim doar chibzuiți și să facem dozajul de așa natură încât să nu mai fim nevoiți să tăiem și să strângem”, a declarat Isărescu marți, într-o conferință de presă susținută împreună cu premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...