Butcher, Ambasada SUA: Bursa din România printre cele mai scumpe din cauza comisioaneleor ASF și BVB

Butcher, Ambasada SUA: Bursa din România printre cele mai scumpe din cauza comisioaneleor ASF și BVB
Publicat: 22/01/2014, 11:24

Piața de capital din România este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală și de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF și BVB, în timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decât de investiții, afirmă însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, scrie Mediafax.

„Accesul pe piața de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacționare în România poate dura până la șase luni, în timp ce în cele mai multe dintre țările dezvoltate din Europa Centrală și de Est durează câteva ore”, a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a ședinței bursiere cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.

În plus, diplomatul american a arătat că piața de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atât de Bursa de Valori BUcurești, cât și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate și de Fondul Monetar Internațional, iar ultima scrisoare de intenție stabilește în mod expres obligația instituției de a publica și transparentiza toate costurile și de a aplica o reașezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internaționale.

În paralel, o companie de consultanță va face o analiză a organizării instituțiie, iar în urma raportului se va decide o restructurare a instituției. Până atunci, s- ademarat o evaluare a salariaților ASF, în urma căreia se va decide cine rămâne în instituție și pe ce poziții.

Însărcinatul cu afaceri al SUA a mai arătat că piața de capital nu poate genera singură creșterea economică și că România are nevoie de investiții private, atât interne, cât și investiții străine directe.

„Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupați că guvernul nu acordă importanță îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obținerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislație și reglementări favorabile investitorilor”, a continuat Butcher.

Diplomatul american spune că deși investitorii acționează sub dictonul „Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte și impozite” (Benjamin Franklin), companiile străine care activează în România au învățat că nici măcar fiscalitatea nu e sigură.

El a dat ca exemplu taxa pe construcțiile speciale, care a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar o zi distanță după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Finanțelor, fără a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare și cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt deținute chiar de stat.

Potrivit lui Butcher, noile oferte publice pentru companii din sectorul energetic și licitațiile de licențiere în domeniul petrol și gaze ar putea avea un efect benefic pentru economie dacă sunt realizate corespunzător.

„Este însă posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România își elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat și dacă nu organizează consultări transparente și nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevențe”, a adăugat oficialul american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...