Călin Drăgan, manager de top în Japonia: Sunt mândru de originile mele, dar a rămâne să lucrezi în țară nu ține de patriotism

Călin Drăgan, manager de top în Japonia: Sunt mândru de originile mele, dar a rămâne să lucrezi în țară nu ține de patriotism
Publicat: 01/11/2014, 19:28
Actualizat: 23/08/2017, 06:20

Călin Drăgan, acum în vârstă de 48 de ani, a urmat cursurile Colegiului Național Bănățean din Timișoara, iar când a terminat liceul nu a fost foarte sigur ce carieră va urma. A fost sfătuit de profesorii săi să se îndrepte spre Facultatea de Construcții, pentru că „se intră ușor”. Nu a fost să fie, însă.

„Am auzit că se intră ușor la Facultatea de Construcții și mi-am zis că voi fi un inginer constructor de succes, fără niciun efort. Am picat cu brio. Anul următor, la fel. Între timp, nu ratam chefurile din oraș. Odată, fiind plecat cu mașina la un bal al bobocilor, când m-am întors acasă am observat toate luminile aprinse. Tatăl meu mi-a spus: «Noi nu mai ținem un derbedeu acasă, vei merge la lucru. Deja ți-am găsit de lucru». Așa am ajuns pe un șantier, tata fiind constructor de meserie. Spărgeam betoane. Zilnic, timp de trei luni cât am lucrat pe acel șantier, am ridicat steagul alb. Apoi mi-am zis să merg la Mecanică, dar suna așa dur încât am ales Mecanica Fină, ca să devin și eu domn”, povestește Călin Drăgan.

A ajuns în final la Facultatea de Mecanică Fină a Universității Politehnica din Timișoara, fiind un student silitor. Un singur examen i-a dat bătăi de cap, iar chimia a fost materia cea mai puțin iubită, dar a reușit să își termine studiile cu brio.

„Mi-s bănățan și nu-s modest, că bănățenii nu-s deloc modești. Am făcut jumătate de facultate pe vremea comuniștilor, jumătate pe vremea capitaliștilor și m-am bucurat de lecțiile din sistem”, spune el.

După facultate, în anul 1993, i-a „picat în mână” un ziar local cu un anunț – se căutau muncitori la Coca Cola Timișoara. A pornit de jos de tot, s-a angajat mai întâi ca supervizor marfă, apoi a avansat.

„La Coca Cola mi-am găsit un job după un anunț la ziar. M-am dus ca supervizor de marfă și nu l-am văzut ca pe un job permanent. Acum se împlinesc 21 de ani de când lucrez în companie”, spune Drăgan.

În anul 2011, a fost numit pe postul de director de operațiuni – corporate officer and executive director of operations & business transformation – în cadrul sistemului Coca Cola din Japonia. Anul acesta, în vară, a fost desemnat de către revista Toyo Keyzai managerul anului. Nu împlinise încă vârsta de 48 de ani, fiind cel mai tânăr în acest top.

Este un manager atipic pentru Japonia, țara în care vârstnicii nu sunt doar respectați, ci sunt venerați, iar cei mai mulți manageri au vârste destul de înaintate.

„Un manager tânăr în Japonia este o raritate deoarece cultura japoneză este foarte diferită de cea din Europa, dar lumea plânge la același lucru, râde la același lucru, reacționează cam în același fel la toți stimulii. Sunt foarte tânăr, la cei 48 de ani ai mei, ca manager în Japonia, unde nu prea sunt străini, iar managerii care au fost premiați anul acesta au fost cu cel puțin zece ani mai mari decât mine”, afirmă Drăgan.

Cât despre cheia succesului, Drăgan spune că nu există una singură, ci „sunt mai multe chei mici și cifruri” și că „toate trebuie luate pas cu pas”.

Întrebat dacă tinerii care termină studiile superioare în România ar trebui sau nu să rămână în țară, el îi sfătuiește pe tineri să profite de orice oportunitate.

„Eu mi-s timișorean și nu am abdicat de la acest lucru. Faptul că sunt în Japonia nu mă face mai puțin patriot. Faptul că rămâneți să lucrați în țară nu ține de patriotism. Forța de muncă e un produs. În măsura în care puteți să îl vindeți cât mai scump, mergeți să faceți lucrul acesta. Deci, dacă aveți ocazia să mergeți să lucrați în străinătate, faceți-o. Prin natură am văzut că, dacă nu simți focul la turul pantalonului, nu te apuci de treabă. Am observat că oamenii de succes lucrează programat, că iau decizii în situații de criză. Un mixt între cele două lucruri este necesar”, consideră Călin Drăgan.

Timișoreanul spune că viața în Japonia nu este grea și că face tot posibilul să revină acasă măcar o dată la șase săptămâni. Este căsătorit cu o româncă ce are o afacere, iar atât el, cât și soția lui pun accentul pe carieră.

Zilnic, face câte o oră sau două de japoneză cu un profesor, pentru a învăța limba, și spune că, dacă cineva îi vorbește urât în această limbă, s-ar putea să înțeleagă măcar pe jumătate.

Acum, Drăgan conduce compania Coca Cola din Japonia, care are o cifră de afaceri de patru miliarde de euro și 8.000 de angajați, iar dacă ar fi nevoit să se stabilească într-o țară anume, pentru totdeauna, cu siguranță ar alege o țară din Europa. Fie Italia, fie Austria.

Sâmbătă, Claudiu Drăgan a fost invitatul Universității Politehnica din Timișoara, în cadrul proiectului „Cariere de succes”, să le vorbească studenților despre cariera sa și despre cum a ajuns să fie în topul managerilor din Țara Soarelui Răsare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni