CÂND DISPARE LEUL, moneda oficială a României. Anunțul guvernatorului BNR Mugur Isărescu

Redactor:
Ovidiu Tempea
CÂND DISPARE LEUL, moneda oficială a României. Anunțul guvernatorului BNR Mugur Isărescu
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat joi că la nivel politic există consens că aderarea României la euro ar putea avea loc în 2019, menționând Președinția, cât și Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctând mai degrabă o serie de măsuri care condiționează momentul.

Isărescu nu a confirmat că BNR și-a asumat acest obiectiv, punând accent însă pe faptul că beneficiile aderării nu sunt necondiționate și presupun multe eforturi și reforme structurale care să permită o cât mai mare convergență reală, care s-a dovedit tot mai importantă după criza financiară din 2008.

„România poate să anunțe acum că a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atât președintele, cât și primul ministru au anunțat că obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambițios care poate fi folosit ca ancoră pentru politicile economice”, a spus Isărescu la conferința Euromoney.

El a arătat că, deși în acest moment România stă bine în ceea ce privește criteriile nominale stabilite la Maastricht, menționând poziția fiscală, curba dobânzilor și stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt încă semnificativ sub media europeană.

Potrivit guvernatorului BNR, deși atingerea criteriului de stabilitate a prețurilor este o problemă de câteva luni, România mai are încă multe de făcut în ceea ce privește reformele structurale, dând ca exemplu piața forței de muncă.

„Unii economiști spun că atingerea criteriilor nominale este în contradicție cu convergența reală. Acum este clar că criteriile nominale nu pot fi atinse fără stabilitatea financiară și competitivitate ridicată (…). O diferență mare de convergență reală pune presiune pe mediul de afaceri”, a spus Isărescu.
Oficialul BNR a mai arătat că deși statele din Europa Centrală, de Est și Sud-Est sunt mai aproape ca niciodată de îndeplinirea criteriilor nominale, chiar și cele mai avansate din punct de vedere al convergenței reale au renunțat după criză la calendarul de aderare și au adoptat o poziție de așteptare.

Isărescu apreciază că un prim pas către euro reprezintă aderarea la Uniunea Bancară, proces care va întări stabilitatea financiară și va crește încrederea, prin armonizarea reglementărilor și regulilor de supraveghere, precum și a schemei de garantare.
 

 

Inchide