Capital Economics: Decizia Curții Constituționale pare o sabie cu două tăișuri. BNR este probabil să intervină în continuare pentru protejarea leului

Capital Economics: Decizia Curții Constituționale pare o sabie cu două tăișuri. BNR este probabil să intervină în continuare pentru protejarea leului
Publicat: 21/08/2012, 17:04
Actualizat: 16/02/2016, 06:18

Decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului pare a fi o sabie cu două tăișuri, întrucât reduce perspectiva de suspendare a acordului preventiv de către Comisia Europeană, dar nu oferă o soluție la conflictul politic, consideră William Jackson, analist la Capital Economics, citat de Mediafax.

„Pare că decizia Curții Constituționale este un fel de sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, faptul că decizia Curții Constituționale este împotriva Guvernului poate reduce criticile din partea Comisiei Europene (care a avertizat guvernul față de presiunile asupra Curții) și reduce perspectiva ca CE să suspende acordul preventiv. Pe de altă parte, nu oferă o soluție la conflictul politic care a afectat România în ultimele câteva luni”, a declarat Jackson pentru MEDIAFAX.

El a arătat că deocamdată reacția pieței a fost aproape inexistentă, leul nu s-a depreciat față de euro, dar în viitor această reacție va depinde în mare măsură de evenimente.

„Dacă premierul și președintele vor putea ajunge rapid la un modus vivendi, încrederea din piață se poate îmbunătăți. Totuși, având în vedere divergențele dintre Ponta și Băsescu, precum și comentariile premierului, faptul pare improbabil”, a apreciat Jackson.

În cel mai pesimist scenariu, în care tensiunile politice se vor inflama, iar viitorul acordului preventiv va fi pus sub semnul întrebării, este probabil ca investitorii să își retragă banii din România, provocând o depreciere puternică a leului și o creștere a randamentelor obligațiunilor, consideră analistul.

„Viitorul acordului preventiv ar putea deveni îndoielnic în mai multe situații, spre exemplu dacă Parlamentul va încerca din nou să îl înlăture pe Băsescu (în special dacă va pune presiune pe Curtea Constituțională), dacă va exista un blocaj politic, sau dacă Guvernul va încerca să își crească popularitatea înaintea alegerilor, prin relaxarea politicii de austeritate”, avertizează Jackson.

Chiar dacă aceste riscuri nu se vor materializa, România ar fi lovită de incertitudini, întrucât investitorii vor fi mai puțin interesați să aducă bani în țară. Faptul ar pune noi presiuni asupra leului și ar provoca creșterea costurilor de împrumut. Între timp, economia reală ar fi afectată de reducerea activităților de afaceri și a încrederii populației, care va limita consumul.

Deocamdată, Banca Națională a României este probabil să intervină în continuare pentru protejarea leului, iar nivelul rezervelor valutare pare adecvat. Totuși, factorul major este că bufferele României de protejare față de probleme și mai mari, generate de agravarea crizei din zona euro, sunt erodate, a notat Jackson.

Curtea Constituțională a constatat, în hotărârea adoptată marți, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil și a menționat că la data publicării deciziei în MO Traian Băsescu își reia atribuțiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”